Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вечер на „Лист” в Столичната библиотека

Историята на едно младо издателство, отличено с наградите „Златен лъв“ и „Христо Г. Данов“

В каталога на издателството присъстват книги на класици като Франк О'Конър и Йозеф Рот. Снимка: „Лист“ - Вечер на „Лист” в Столичната библиотека

В каталога на издателството присъстват книги на класици като Франк О'Конър и Йозеф Рот. Снимка: „Лист“

Издателство „Лист” ще е специалният гост на Столична библиотека в поредицата „Издателски вечери” на 15 януари от 18,30 часа. Срещата с екипа на издателството, художници и преводачи, които работят с тях, ще бъде в Литературния клуб на библиотеката (площад „Славейков“ №4). Гости на събитието ще бъдат главният редактор на издателството Гергана Димитрова, художничката Капка Кънева и преводачът Стефан Русинов. 

Издателство „Лист” се появи в родното книгоиздаване преди малко повече от 3 години и веднага заяви присъствието си с ясно зададена стратегия и качество на изданията си. Каталогът на издателството е изграден с мисъл за цялостност и концептуални връзки между различните книги и поредици. В каталога на „Лист” присъстват имена като Дино Будзати, Сол Белоу, Джон Барт, Франк О’Конър, Сам Шепърд, Джордж Сондърс, Том Улф, Кендзабуро Ое, Колсън Уайтхед с легендарни романи и разкази. Някои от преводите вече имат награди – една „Христо Г. Данов”, три „Кръстан Дянков” и три от Съюза на преводачите.

Философската поредица на „Лист” включва текстове, които са важни за обществото и развитието му. Засега в нея влизат „Утопия” от Томас Мор, „Левиатан” от Томас Хобс и „За обществения договор” от Жан-Жак Русо.

Емблематична за издателството е серията „Детски шедьоври от велики писатели”. Тя е изградена от малки текстове, които прочути писатели за възрастни са писали за своите деца, внуци, деца на свои приятели, а понякога по поръчка. Всяка от книгите е илюстрирана от различен български художник. Досега в поредицата влизат произведения на Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Е. Е. Къмингс, Дилън Томас, Тед Хюз, Силвия Плат, Джейн Остин, Олдъс Хъксли, Даниил Хармс, Осип Манделщам, Гъртруд Стайн, Анатол Франс, Валери Петров и др.

„Детски шедьоври от велики писатели“ е носител на наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга“ и две „Христо Г. Данов”. Илюстрациите за книгата на Тед Хюз донесоха международно отличие за художничката Капка Кънева на Московския панаир на книгата през 2019 г.

На събитието в Столичната библиотека книгите от каталога на „Лист“ ще се предлагат с 20% отстъпка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90