Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вечната пиеса на Балканите – разделението на народа

„Чудото на Свети Георги” от македонеца Русомир Богдановски събира в Плевен три театъра от три балкански държави

„Чудото на Свети Георги“ се играе едновременно на български, сръбски и румънски.  - Вечната пиеса на Балканите – разделението на народа

„Чудото на Свети Георги“ се играе едновременно на български, сръбски и румънски.

Мащабна театрална продукция, в която участват три балкански държави, ще има премиера в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен на 28 и 29 юни, съобщи за „Площад Славейков” директорът на театъра Васил Василев. В постановката „Чудото на Свети Георги“ участват театърът в Плевен, „Народно позорище“ – Ниш и Театър „Йоан Славичи“ от гр. Арад, Румъния. Проектът се осъществява благодарение на асоциация „Седем плюс“, създадена през 2018 г., в която са включени театри от Литва, Естония, Русия, Полша, България, Сърбия и Румъния. След няколко години на обучителни програми, това е първата постановка, създадена с подкрепата на асоциацията.

Пиесата „Чудото на Свети Георги“ от македонския драматург Русомир Богдановски не е поставяна в България, а в Сърбия – от петдесетте години на миналия век. Русомир Богдановски е автор с македонски произход, писал на сръбски език. Пиесата е притча за властта и живота, която провокира размисли и забавлява.

Режисьорът на спектакъла Никола Завишич е от Сърбия. Според него пиесата е трагикомедия с елементи на театър на абсурда.

„Чудото на Свети Георги“ е фантастична трагикомедия от македонския писател Русомир Богдановски, която остроумно, забавно и абсурдно интерпретира общи за всички народи на Балканите теми: постоянните войни, жестоките убийства на владетели, злоупотребата с религията и подмяната на вярата. Тази гротескна игра се случва в едно безименно царство (може би някъде на Балканите), където се води вечна борба за власт, за да се държи народът в пълно подчинение чрез злоупотреби и манипулации с вярата му.

Но какво се случва, когато ангелите, водени от Архангел Михаил, отправят към владетеля предложение да се откаже от старите езически вярвания и да приеме една нова религия (която удивително напомня на християнската)? Може ли цялото царство да промени вярата си за една нощ? Каква е цената на такава промяна?

Три балкански нации – българската, румънската и сръбската, ще се представят чрез своите актьори в това съвместно театрално изживяване, изпълнено с много ритъм, хумор и любов. Да, любов, която продължава да витае над всички герои и ситуации като единственото останало оръжие от страна на доброто в борбата с глупостта, тъмнината и злото“, казва Завишич.

Спектакълът ще се играе на три езика едновременно. Според Васил Василев това няма да попречи на органичното му възприемане, тъй като той е повече театър на движението, на мимиката. Все пак за зрителите ще бъдат осигурени и субтитри. Преводът на текста от сръбски на български е на Светлана Атанасова.

Хореографията е на румънеца Андреа Гаврилиу.

Актьорският състав от трите балкански театъра включва четирима български, трима сръбски, двама румънски и един македонски актьор. Сред тях са Антъни Пенев, Надя Керанова, Драгана Йованович, Щефан Догару и др. Осигурено е специалното участие на македонската звезда Деян Лилич. Всеки месец ще бъдат играни по две представления в трите държави от копродукцията. Следващите дати за България са през ноември.

С „Чудото на Свети Георги“ на 6 септември ще бъде открит и театралният фестивал в Ниш.

За реализацията на този спектакъл плевенският театър няма да може да получи субсидия по делегираните бюджети от Министерство на културата, отбеляза директорът Василев. Причината е, че подобни копродукции не са включени в методиката за финансиране.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg