Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Веднъж да действаме преди събитията, а не след това“

Реакции за отменените събития на закрито у нас заради опасността от коронавирус

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Веднъж да действаме преди събитията, а не след това“

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Заповедта да бъдат прекратени всички събития в културата на закрито до второ нареждане заради опасността от зараза с коронавирус предизвика различни реакции сред зрителите и изпълнителите. Немалко от хората на изкуството се възмутиха от решението, подозирайки конспирация за спестяване на държавни пари за подкрепа на културата, други се притесниха колко пари ще загубят по време на забраната. Предлагаме ви мнения по темата, споделени във Фейсбук. 

Да стиснем зъби за 2 седмици!
Калин ВЕЛЬОВ

Разбирам афекта на всички колеги артисти и музиканти. Аз също съм засегнат от това, което се случва – и финансово, и организационно! Никой от нас няма да излезе сух… Да, обаче!

Много е важно да стиснем зъби за 2 седмици. Защото ако тук стане като в Италия и карантината обхване големите градове и милиони хора, ще бъде страшно! Тогава тази навременна в момента мярка да не се събираме заедно и накуп много хора, ще ни се види като галене по главата. И заради бързото разпространение на вируса има вероятност месеци след това да не работим и да забравим за дълго време за постановки и концерти!
Нека веднъж действаме преди събитията, а не след това!

Така че по-добре сега да спрем за 2 – 3 седмици, отколкото след това за месеци. По-добре сега да загубим участия, но скоро да продължим, отколкото да рискуваме това да се разпространи извън контрол и след това дълго време да си седим в къщи. Идва лято, ако спрем разпространението на време, ще бъде много добре!

Имам приятели между вас, които са набили не малко пари в реклама и толкова безценно време в организация на събития. Ужасно е това, няма две мнения! Съгласен съм, че тази забрана трябва да важи и за големи търговски обекти, като молове и кинопрожекции (доколкото съм запознат, за киното важи забраната).

Тези, които в момента обвиняват Банов за цялата ситуация, да се замислят – ако те са на негово място с неговата отговорност, как ще постъпят?! Можете ли да понесете тази отговорност за постъпките и решенията си, които ще засегнат много хора? И финансово, и здравословно. За всичко той ли е виновен?!? Щото е много лесно да си съдник от вкъщи, като вирусът не е докопал теб или твоите близки (някои от тях в силно рискови групи). Много е лесно да съдиш, като носиш отговорност само за себе си. А за хиляди, а за стотици хиляди? А ако стане епидемична вълна и спуснем кепенците за месеци напред? После всички вкупом ще крещим що не се взеха мерки навреме?!? И пак той ще е на пангара, нали?? Винаги недоволни…

Да, най-бързо се разпространява там, където се събират много хора на близко отстояние, в затворено помещение. За добро и лошо, ние сме тези, които участваме най-активно в събирането на тези хора накуп, и логично първо от хората на изкуството започват рестрикциите. Ние не знаем колко от нас го носят вече и на колко го предаваме с лекота, нали?! При едни се проявява и ги удря, други само го пренасят.

Никой не иска да смазва културата, нека се опитаме да гледаме по-далеч от носа си и извън рамките на себе си и парите. Ще кажете „На чужд гръб и сто тояги са малко“. Но точно тогава си помислете дали сме готови да подложим на риск всички останали в залата и да пренебрегнем заплахата, за да се случат нещата по добрия предимно за нас лично начин?! Кой е егоистът в случая и кой мисли за доброто на повечето хора? Бъдете и прагматични: дори и да няма забрана, много от хората сами ще се дръпнат от масовите събития, за да не рискуват. И тези идващи мероприятия ще бъдат така или иначе половинчати като посещение. Не знаем какво печелим, когато губим! Но сме устроени да мислим първосигнално и да гледаме само тук и сега. Мислим, че сега е най-лошо, докато не се окаже, че има много по-лошо.

И тази криза ще мине, поне да се опитаме да мине по-бързо – с общи усилия и разбиране на ситуацията.

Никоя мярка няма да е достатъчна
Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Държавата спира това, върху което има правомощия. Ако искате да нарежда на бизнеса, на моловете и на магазините да затворят, това ще означава военно положение. И това е решение.

Както писа една жена от Италия „на това положение сме заради недисциплинирани и безотговорни хора“. Не мисля, че българите са по-дисциплинирани или отговорни от италианците, а още по-малко от китайците, затова никоя мярка няма да е достатъчна. В Китай епидемията е овладяна благодарение на драконовска дисциплина, която ние нямаме. И ако имате как да се уповавате на нещо друго, освен на държавните решения в момента, давайте. Те са това, което са. Нямам съмнения, че всеки иска да оцелее, както и близките му, така че всички сме в кюпа. Решенията се взимат за максимум безопасност на всички ни.

И как рязко загубиха смисъл неколегиалният сарказъм, плюенето, иронията, хихикането, завистта, злобата. Толкова ни трябва. Наложено форсмажорно смирение.

Писмата с въпроси до Министерство на културата са глупави, направо тъпи опити да се контролира ситуация, която е неконтролируема. Показват удивителен отказ да разбереш новините за епидемията от чужбина. Всички ще пострадаме финансово, никой няма да излезе по-богат от това изпитание. Светът влиза в криза.

Спомнете си какъв е бил животът на бабите и дядовците ни. Е, да си го припомним като полезен урок по въздържание и стоицизъм. Всичко минава, и това ще мине, нас нали ни има? Ние сме доказателството. Само да не ни спрат интернета, че тогава затворени вкъщи, без интернет, ще трябва много да четем.

Аз съм си донесла от Америка всички нюйоркъри, които получавах. Бях абонирана години наред. Тази културна машина на времето ме чака. Чакат ме и неизмислени неща, ненаписани книги. Чака ме може би и Граматиково. Кой знае какво ни чака.

Единственият ужас е за тези като мен, чиито деца живеят през океана. Страх ме е да не затворят границите. Надявам се да може да се лети все пак. Но и да ги затворят, ще е все пак временно.

Хубав ден и успешна вътрешна мобилизация! Заедно сме в това, ще се борим така, както се налага.

Ама че свине
Калин ТЕРЗИЙСКИ

Наистина вбесяващ идиотизъм! Спират да работят библиотеките и театрите, но не и военният завод в Казанлък или военният завод в Сопот! Моловете са претъпкани и игриво, с все сили работят. Залите за хазарт – още повече. Производството на алкохол цъфти, някой да е спрял работата на цигарените фабрики?

Ама че свине, действително!

Но най-вече – военните заводи – кой ще помисли да ги спре? Та там е парата!
Виж библиотеките и театрите – те са опасни!

Свине, действително!

ПП: И сега – спокойно! Не друго, ами просто така много ясно и категорично се очертават приоритетите в едно общество. А когато ясно заявиш, че културата може да бъде замразена и блокирана – ти всъщност правиш недвусмислено послание: живеем не за друго, а за да консумираме и да ни консумират. Другото, възвишеното, няма абсолютно никакво значение.

Въпросът е: ако останем на ниво изкарване на пари и задоволяване на основни потребности – за какъв дявол ще продължаваме да живеем?

И още повече: дали ще бъдем точно хора, след като оцелеем и се спасим, телесно и консуматорски – дали ще бъдем това, което сега наричаме „хора“, все още?

Колко по-сериозно трябва да стане?
Мила ИСКРЕНОВА

Наистина ли искате да стигнем до положението на Италия, където епидемията се разпространи мълниеносно и вече има 233 починали, за да се въведат строги мерки за безопасност? Заразени от вируса там са министърът на военните сили и кметът на една от областите…

Наистина ли мислите, че ако днес у нас има четирима, утре станат 20, а вдругиден 100, това ще е достатъчният аргумент да погледнете сериозно на ситуацията…?

Някъде някакви решават от какво да се страхуваш
Мария ДОНЕВА

Някъде, не знам къде, някакви си седят, говорят си и решават от какво трябва да се страхуваш на следващия ден. Мигранти, вируси, после такса за телевизорите, смяна на лева с евро… произволно се редуват разни теми, за да е непредвидимо – вярно и абсурдно, съществено и безсмислено се сменят, всичко върши работа. Сутрин включваш телевизора и се информираш каква е темата за страхуване днес. Хората се люлеят като трева на вятъра.

Не допускайте грешките на италианците
Мила ПАВЛОВА

Другарки и другари дебатстващи, затвориха „Ла Скала“ на 23 февруари, 10 минути преди началото на „Трубадур“ с гримирани и костюмирани артисти, с публика в залата. Незабавно бяха прекратени концерти, културни мероприятия, затвориха музеи, спортни зали и басейни…

Вече две седмици живеем без култура, отначало ние също подозирахме заговор и конспирация!

Точно в този момент, в който пиша, министър-председателят на Италия Джузеппе Конте обявява цяла Италия за „Червена зона“… Тоест от утре сутрин се прекратяват влизане/излизане, всякакви циркулации (ако не са подробно описани и с извънредна сериозност, рискуваме три месеца затвор или парична глоба)

Ситуацията е повече от сериозна! Колкото по-бързо се затворят театри, зали, молове, толкова по-голям е шансът милиони хора да се предпазят от заразяване, от евентуални респираторни компликации и нужда от интензивни грижи в болница!

Не допускайте грешките на италианците!

Сърдечен поздрав от блиндирано Милано

И аз искам театър и опера, търпение
Михаил ЧАПРАЗОВ*

Мислете какво мислите, какви чувства отработвате и какви емоции изживявате, така ще сте защитени и здрави. Много е важно [да има] баланс и дисциплина… Тези вируси и гъбични паразити имат колективно съзнание. Без паника… Тук също през последните 74 дни артисти и певци пеят заедно с лекари: „Ние сме едно семейство и трябва да бъдем силни“. Тук веднага се затвориха детските градини, училища и старчески домове. И не чакаха да пламне, този ужас. Денонщно излъчване на образователни клипчета за лична хигиена. Да, наистина тук е желязна дисциплина. Мерките за сигурност и безопасност са на супер ниво…

И аз искам театър и опера. Да, ама не. Търпение…

Много поздрави от Циндао, Шандонг, Китай. Всеки ден се моля за България. Всеки ден.


* Михаил Чапразов е син на актьора Андрей Чапразов, живее в Китай.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg