Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Векове история в една 60-метрова софийска улица

Архивни кадри и истории от „Малко Търново“ потапят в историята на емблематичното стълбище

Миналото на ул. „Малко Търново“ ще оживее на 16 юли с кадри от архивите. - Векове история в една 60-метрова софийска улица

Миналото на ул. „Малко Търново“ ще оживее на 16 юли с кадри от архивите.

Историята на една емблематична улица ще опише събитие, посветено на „Малко Търново“. Малката отсечка в центъра на София между ул. „Московска“ и бул. „Княз Александър Дондуков“ ще оживее на 16 юли с кадри от ахривите. На стълбите ще бъде разположена временна изложба, която ще разкаже истории от различни векове, случили се на централното градско място. 

Като разказвачи на събитието са поканени Лили Гелева и Кирил Недков. Духова музика ще звучи за фон на това своеобразно пътуване във времето, към саундтрака на вечерта ще допринесе и Васко Кръпката с изпълнение на „Музикантска съдба“. Песента на Георги Минчев за килиите на ДС е особено емблематична – преди 1989 г. арестантите са държани зад една тайна врата по средата на стълбите. Режисьор на събитието е Анастасия Събева. Студио „Phormatik“ подготвя мултимедийна прожекция с архивни кадри от колекцията на ДА „Архиви“, Музея за история на София, „Стара София“ и „Изгубената България“.

Със своите истории в събитието ще се включат писателят Александър Шпатов, който ще представа истории от аудиокнигата си „На живо от София“, и Павлина Делчева-Вежинова с откъс от книгата си „По дирите на изчезналите софийски кръчми“. Събитието ще завърши с кабаретно шоу в някогашния бар „Луна“ (сега „Комеди клуб“) и голямо парти, което ще пренесе посетителите от времето на Цар Борис III до днес.

Организатори на събитието са #soSofia – платформа, която разказва историите на характерните символи на града. Проектът изследва и събира разкази, снимки и легенди от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица, с цел да популяризира историята на София и да утвърди ул. „Малко Търново“ като любим и притегателен символ на града.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90