Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Величие“ срещу „Възраждане“ на територията на историята

С извинение за погнусата

„Какво е толкова Левски? Опитал се да направи нещо и сега го веем като байряк във всеки кабинет“, казва председателят на партия „Величие“ Николай Марков, вече депутат в парламента. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - „Величие“ срещу „Възраждане“ на територията на историята

„Какво е толкова Левски? Опитал се да направи нещо и сега го веем като байряк във всеки кабинет“, казва председателят на партия „Величие“ Николай Марков, вече депутат в парламента. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

В упорито разпространяващо се видео една от новите политически звезди – Николай Марков, с целия апломб на историческо парвеню казва: „Знаеш ли какви са били бащите на възрожденците, които са учили в чужбина – въшльовци“. Така завършва теорията си, че през Възраждането не е имало нито един българин, готов да управлява държава, гарнирана с твърдение, че Левски не е направил нищо особено и е измислен герой.

Разказвам ви това с известна погнуса. Ако не изпитвах опасения, че тези думи ще покълнат в главите на много хора, щях да ги оставя да потънат отново в блатото, от което са изпълзели. Но за съжаление, става дума за цяла тенденция в нашия позорен обратен път към миналото.

„Величие“ се опитва да надиграе „Възраждане“ на територията на историята. „Възрожденците“, които си бяха присвоили говоренето за старата ни слава, се фокусираха върху периода на създаване и осъзнаване на българската нация. Хората от „Исторически парк“ смело тръгнаха още по-назад – към хановете и царете. Както е тръгнало, ще стигнем и до партия „Неолитване“, която ще се опита да ни върне в епохата на опитомяване на животните.

Важното е да се заеме историческа територия и да се обещае на хората, че могат да бъдат велики, без да полагат усилия – имаме предци, които са положили достатъчно, стига толкова. Лежането на древни лаври е удобно – не се налага да доказваш собствените си способности, консумираш слава и само от време на време „слагаш камък върху камък“, за да я реновираш за ТикТок. Колкото по-впечатляващо е видеото, колкото по-патетични са думите в него, толкова по-сигурно е, че ще получиш каквото искаш – „величие“, изразено в лайкове, междуметни одобрения, емотиконни ръкопляскания. И, разбира се, пари, електорални гласове, влияние.

„Много ма дразни, като искат да помагат на народа, ама говорят на високо ниво…“, казва един от новите гурута на народа – Киро Брейка.

(Явно ще трябва да свикнем с гротесковото връщане на прякорите, вече не мутренски, а политически – Брейка, Полковника, Хана…)

Високото ниво, тоест мисленето и правилното формулиране на сложни твърдения, вече е срамно в тази парадигма, оформена от мъже, заложили на физическата сила и материалната демонстрация. „Хубаво е да си прост“ се превърна в лозунг на българското днешно историческо време. Това е индулгенция за всички, които намират утеха в невежеството си. За тях е болезнено да се сравняват с успелите си и умни съвременници. Естественият хабитат на простия човек е в манипулираната версия на миналото. А то вече съществува само като атракция.

И така България бе превърната в исторически парк.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90