Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Велика британска срамотия

Въпреки очакванията на англичаните да бъдат унизени на „Евровизия“ след Брекзит, в Киев ги посрещат с нещо по-лошо: абсолютно безразличие

Представителката на Обединеното кралство Люси Джоунс финишира на 15-о място в „Евровизия 2017“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Велика британска срамотия

Представителката на Обединеното кралство Люси Джоунс финишира на 15-о място в „Евровизия 2017“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последната „Евровизия“ е от онези, за съжаление не много често срещани форуми, на които България няма от какво да се срамува, а държави с далеч повече тежест и престиж в културата, особено пък в попмузиката – мълчат, червят се и им иде да потънат в земята от срам. Става дума за Великобритания – и ако на някой му се струва, че 15-о място от 26 участници не е катастрофално класиране, нека си спомни, че това е страната, композирала най-хубавата част от саундтрака на последните 50-60 години: от песните на „Бийтълс“ и „Пинк Флойд“, през „Лед Цепелин“, Елтън Джон и „Куийн“, до Адел и Ед Шийрън (можем да изредим още поне 50 звезди, оформили елита на днешната поп и рокмузика).

Под водещото заглавие „Обединеното кралство се страхуваше, че ще бъде унизено на първата „Евровизия“ след Брекзит. Но стана нещо много по-лошо от това“ британското издание „Индипендънт“ предлага самобичуваш анализ на тема „Как финалните позиции на страната през последните две десетилетия очертават упадъка в отношенията на Кралството с ЕС чрез посредничеството на европопа“, което пък е още по-дългото подзаглавие.

Според автора на текста Матю Морган, едва ли европейските журита са могли да покажат по-малка загриженост относно Брекзит. Очакванията, че континентът ще се възползва от шанса си да унизи англичаните на „Евровизия“ не са се сбъднали. Случило се нещо много по-лошо от това:

„Ние бихме могли да живеем с ярост и възмущение. Но кръстът на безразличието, с което ни посрещнаха, е много по-тежък за носене“.

В края на първата вечер, след два часа и половина безлични коментари, английският репортер от „Еврозизия“ най-сетне изплю слона в концертната зала с признанието, че в Киев вече цяла седмица „все още абсолютно никой не е споменал и една дума за Брекзит. Все едно въобще не им пука за Брекзит. Освен това, без да бъда груб, но не знам дали можем да се представим по-зле”.

Все пак се оказва, че тяхната представителка Люси Джоунс се е справила далеч по-добре от очакванията, като баладата й, носеща ироничното в европейския контекст заглавие Never Give Up On You (Никога не се отказвам от теб), се нареди на 15-о място – класиране, което „някога би било определено като позор, но днес е върхът на приличието“. Статутът на Великобритания като евро-поп-вокална сила е толкова деградирал, че на конкурса английската песен получи два пъти по-малко точки от Румъния, която блесна с ярък опит за смесване на рап с тиролски йодлери, и това бе прието за успех.

Дали е възможно да се очертае спадът в отношенията между Великобритания и ЕС чрез резултатите от „Евровизия“, е тема на трескави спорове сред политолозите, пише „Индипендънт“. Професор Антъни Кинг ще ви каже едно нещо, а статистикът Джон Къртич точно обратното. (Твърди се, че двамата са се скарали за първи път по този повод на парти на „Евровизия“ през 2006 г., която маскираните като чудовища „Лорди“ отнесоха кристалния микрофон на победата във Финландия.)

„Индипендънт“ са избрали няколко показателни съвпадения – последната британска победа на „Евровизия“ на групата Katrina And The Waves, случила се два дни след съкрушителната победа на Тони Блеър, обещал да ослепи с блясъка на британската любов Брюксел и Страсбург. Следващата година Имани спечели второ място след израелския транссексуален изпълнител Дана Интернешънъл.

След кратък период на умерено ентусиазиран европеизъм, положението започна да се влошава. През 2003 г.„Джемини“ станаха първите британци с нула точки в историята на Обединеното кралство в „Евровизия“. През 2007 г. „Скуч“ катастрофираха тежко с Flying the Flag на 22-о място. Дори Енгелберт Хъмпърдинк и Бони Тейлър не успяха да финишират по-високо от 25-о и 19-о място през 2012 и 2013 г.

Евровизионната слава от зората на членството в Европейската общност през 70-те и началото на 80-те години, когато британците рядко влизаха сред първите четирима в „Евровизия“ и спечелиха с „Бъкс Физ“ и „Брадърхуд ъф мен“, вече са древна древна история от времето много преди британците да решат, че искат да напуснат ЕС.

На финала авторът предлага на сънародниците си да не се натъжават прекалено, защото има светлинка в тунела – фактът, че единственото жури, дало 12 точки на Люси Джоунс, бе австралийското:

„Няма значение колко далеч е Австралия – сега е важно да увеличим търговията с австралийците, Канада, Индия и т.н., много по-важно, отколкото да проникнем в „Евровизия“ със страните от британската общност. По този начин може би ще произведем още някой успех“.


Вижте още: ЕВРОВИЗИЯ 2017: ЕТО ЗАЩО СПЕЧЕЛИ ПОРТУГАЛИЯ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС