Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великан под прикритие. Той вдъхна живот на Ам-Гъл

Защо Американската филмова академия отхвърли гениалния Анди Съркис за Оскар

Анди Съркис, майстор на одухотворените чудовища в киното. - Великан под прикритие. Той вдъхна живот на Ам-Гъл

Анди Съркис, майстор на одухотворените чудовища в киното.

Той е един от онези „невидими актьори“. Лицето му е скрито зад компютърна маска, а гласът му „мутира“ спрямо екранните образи. Той е Ам-Гъл, Кинг Конг, Цезар от „Планетата на маймуните“, озвучавал е „Семейство Симсън“, а вече е част и от вселената на „Междузвездни войни“ и „Пазителите на галактиката“. Всичко това е Анди Съркис, 50-годишният английски актьор, продуцент и писател, който се снима „под прикритие“ в някои от най-печелившите филми на всички времена.

Анди се ражда през 1964 г. в Лондон. Семейството му няма никакви допирни точки с изкуството – баща му е лекар, а майка му дефектолог. Въпреки това къдравото хлапе с ококорени сини очи залита към творчеството и мечтае да стане художник. Години по-късно в Ланкастърския университет Анди изучава живопис и паралелно с това се заражда интересът му към театъра. След края на висшето си образование той започва да играе в ланкастърския театър „Дюкс“, а после и на повечето големи английски сцени. Поверяват му значими роли в „Крал Лир“, „Отело“, „Сън в лятна нощ“, „Макбет“, „Фауст“.

Съркис нахлува и телевизията. През 1987-а играе второстепенен образ в сериал, а през 1990-а се добира и до главна роля. Пробивът в киното е осъществен през 1997 г., когато Анди става част от каста на филма „Кариеристки“. С ледват още няколко ленти, но младият английски актьор така и не получава звезден статус.

Нещата коренно се променят, когато Съркис попада в полезрението на новозеландския режисьор Питър Джаксън. Той му предлага да вдъхне живот на противния Ам-Гъл от „Властелинът на пръстените“. Уловката е, че зрителите няма да видят на екран Анди Съркис, а компютърно генериран образ на прокълнатото от Пръстена създание. Актьорът, издокаран в специален костюм с датчици, само ще „подари“ движенията, мимиките и гласа си на Ам-Гъл, за останалото ще се се погрижи отбор от специалисти по визуалните ефекти.

Ам Гъл

Анди Съркис не се появява визуално, само „подарява“ движенията, мимиките и гласа си на Ам-Гъл. За останалото ще се се погрижи отбор от специалисти по визуалните ефекти.

Съркис работи върху героя си от „Властелинът на пръстена“ цели пет години. Усъвършенства лицевите изражения, тембъра и интонацията на гласа, характерното лазене на Ам-Гъл, страхливото му оглеждане…

Романът на Дж.Р.Р. Толкин като че ли събира в най-подходящия момент абсолютните перфекционисти Съркис и Джаксън. Те неуморно презаснемат всяка сцена безброй пъти, докато не се получи съвършена. Потърпевши от всичко това най вече са Илайджа Ууд (Фродо) и Шон Остин (Сам), които в края на всеки работен ден са грохнали от умора и обезсърчени от досада. Себеотрицанието на Анди Съркис впечатлява толкова силно Питър Джаксън, че в процеса на работа режисьорът решава максимално да оприличи Ам-Гъл на актьора.

Използвайки таланта на англичанина, „Властелинът на пръстените“ предизвиква революция в начина, по който компютърно генерираните образи оживяват на екрана. Играта на Съркис е толкова многолика, че някои кинокритици предлагат да бъдат връчвани Оскари и за дигитални герои.

Тялото и лицето на Съркис са облепени със сензори, за да въплъти Ам-Гъл.

Тялото и лицето на Съркис са облепени със сензори, за да въплъти Ам-Гъл.

Някои факти от биографията на Анди Съркис:

* Истинското му лице се появява за кратко само в третата част на „Властелинът на пръстените“, когато е разказана историята на Смийгъл – хобитът, който намира Пръстена и се покварява от властта му.

* През 2005 г. Питър Джаксън се заема с римейк на „Кинг Конг“. Режисьорът не се колебае нито за миг кого да ангажира за образа на гигантската маймуна и се обажда на Анди Съркис. Както обикновено, актьорът приема задачата присърце и започва да изучава в Африка поведението на горилите. В този филм Анди „преотстъпва“ гласа си не само на Кинг-Конг, но и на готвача Лъмпи.

* През 2008 г. Анди Съркис е номиниран за „Златен глобус“, за ролята си в минисериала Longford. Същата година той участва в три филма, единият от които се казва „Айнщайн и Едингтън“. Да, Анди изпълнява ролята на великия учен, при това много убедително.

* През 2011-а Анди отново влиза в кожата на маймуна – този път като суперинтелигентното шимпанзе Цезар от „Възходът на планетата на маймуните“.

* Година по-късно актьорът се връща в любимата си роля на Ам-Гъл, този път в „Хобит: Неочаквано пътешествие“.

* Пак през 2012-а Съркис получава наградата „Сатурн“ в категорията „Най-добра второстепенна роля“ за „Възходът на планетата на маймуните“.

* През 2013-а англичанинът е удостоен със специалната премия „Джордж“ за „Майстор на революционната актьорска игра“.

* Анди Съркис е режисьор на героите и сюжетните линии в няколко видеоигри.

* В снимките на „Хобит: Неочаквано пътешествие“ и „Хобит: Дотам и обратно“ Анди не само играе Ам-Гъл, но е и втори режисьор.

* Въпреки че според някои критици Анди Съркис е заслужил Оскар за ролята си на Ам-Гъл, Американската киноакадемия преценява, че той не отговаря на критериите, защото не е присъствал лично на екрана.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС