Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Великата китайска стена пострада от земетресение

Засегнат е исторически участък от стената, датиран от ІІ век преди новата ера

Великата китайска стена привлича над 10 млн. посетители годишно. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великата китайска стена пострада от земетресение

Великата китайска стена привлича над 10 млн. посетители годишно. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение разруши тази сутрин част от историческата Велика китайска стена, съобщава китайският портал Global Times. Два метра от запазената оригинална стена в провинция Цинхай са се срутили и са причинили смъртта на девет души.

Срутилият се участък не е в туристическата зона, а е от малкото запазени оригинални участъци на стената, построена през ІІ век от новата ера. Оригиналната стена е била изцяло от глина и камъни и почти не са запазени остатъци от нея. По време на династията Мин през ХІV – ХV век почти цялата Велика китайска стена е била преизградена и то по-скоро символично, а не като защитно съоръжение. Тя също често е била разрушавана. През 80-те години на ХХ век е започнало поетапното ѝ обновяване, което продължава и до днес. Туристите обикновено са допускани до изцяло подновени части от стената.

Все още китайските власти не са обявили колко сериозни са разрушенията и дали става дума за пълно сриване на участъка, или само за разрушаване на външната каменна облицовка на глинената стена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах