Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Великден от времето на Гео Милев и Геров вече онлайн

15 000 снимки от българските архиви, библиотеки и музеи вече са в интернет каталог

Чернова на стихотворението „Великден“ на Гео Милев. - Великден от времето на Гео Милев и Геров вече онлайн

Чернова на стихотворението „Великден“ на Гео Милев.

Чернови на стихотворения на известни поети, фотографии на картички от миналия век, статии от преди два века в български вестници и списания, свързани с Великден – всичко това може да бъде намерено онлайн в каталозите на проекта Europeana Photography. Сред дигитализираните експонати е и оригинална чернова от 1914 г. на стихотворението „Великден“ от Гео Милев, включена в сборника „Кормило“ (1933).

В момента тя се съхранява в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“. Друг ценен документ от архива на библиотеката, имащ връзка с Великден, е пощенска картичка, изпратена от Гео Милев до баща му Мильо Касабов, в която му съобщава, че няма да може да се прибере скоро в Стара Загора и пожелава много здраве на всички за Възкресение Христово.

Картичка от Гео Милев до баща му Мильо Касабов.

Картичка от Гео Милев до баща му Мильо Касабов.

Страната ни участва във фотографския проект с 15 000 снимки, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Те могат да се видят в каталозите на Europeana Photography и в онлайн каталога на академичните библиотеки в България – www.nalis.bg.

Сред снимките може да се види и фотография на български офицери и войници в планината Беласица, които празнуват Великден по време на Първата световна война. Притежател на правата върху снимката е Стойчо Млечевски, а самият отпечатък се съхранява в дигиталната колекция на фондацията.

Български офицери и войници в планината Беласица празнуват Великден по време на Първата световна война.

Български офицери и войници в планината Беласица празнуват Великден по време на Първата световна война.

Сред другите любопитни фотоси е и този на известния писател и журналист Александър Геров, на конгрес на писателите от провинцията. Снимката е заснета на Великден през 1937 г. в Плевен, а правата върху нея са на Националния литературен музей.

Оказва се, че предците ни са имали много точен начин за изчисление на датата на Великден през различните години като са използвали само пръстите на ръцете. Това е описано в Книга Нарицаемаѧ Свѧтче или Календарь Вѣчный от 1843 г. Книгата е публикувана в Букурещ през 1843 г. в типографията на братя Каркалеки и съдържа, както се твърди в предговора: „Собранъ ѿ много различны дрՃги, заради леснота болгарскомՃ народՃ; оукрашенъ сосъ многՃ назначеніѧ потребны на секимՃ человѣкՃ, и изданъ на болгарски за потреба на единородните православни братие“. Особено любопитна е главата „Пасхални ръце“ която показва как чрез пръстите на ръцете можем да изчислим датата на Великден през годините.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Гео Милев, художникът

Bookshop 728×90