VivaPay

Великденски домашен флашмоб на „Ла Скала“ в подкрепа на лекари и полицаи (видео)

Музикантите призоваха своята публика да изпълни Канона на Пахелбел от балконите си

Снимка: Стопкадър от видеото - Великденски домашен флашмоб на „Ла Скала“ в подкрепа на лекари и полицаи (видео)

Снимка: Стопкадър от видеото

Великденски флашмоб за медиците, които се борят срещу коронавируса, инициираха музиканти от „Ла Скала“, съобщава телевизия „Рай Уно“. В 12,30 ч. на 12 април, след празничната меса, която папата изнесе в празната катедрала „Свети Петър“ в Рим, всички откликнали на призива на оркестъра на миланската опера, участваха в общо музикално изпълнение от балконите на домовете си.

Инициативата „Италия свири“ бе обявена ден по-рано с видео, в което музикантите изпълняват Канона на Пахелбел и призовават гражданите да се включат от собствените си балкони. Великденският „концерт“ е посветен на всички лекари и медицински персонал в целия свят, а също и на полицаите, които се грижат за реда.

„Избрахме Канона на Пахелбел, защото в своето безкрайно повторение на прости и сложни фрази днес повече от всякога той символизира цикличността на нашия свят и изразява духа на възкресението“, се казва в посланието на музикантите.

„Ла Скала“ бе един от първите оперни театри, които пуснаха най-добрите си спектакли за безплатно гледане в интернет.

Америка за България

На 20 март музикантите от миланската опера изпратиха и видеопослание до всички болници в Италия, в което бяха записали как репетират в домовете си.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg