Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Великденски домашен флашмоб на „Ла Скала“ в подкрепа на лекари и полицаи (видео)

Музикантите призоваха своята публика да изпълни Канона на Пахелбел от балконите си

Снимка: Стопкадър от видеото - Великденски домашен флашмоб на „Ла Скала“ в подкрепа на лекари и полицаи (видео)

Снимка: Стопкадър от видеото

Великденски флашмоб за медиците, които се борят срещу коронавируса, инициираха музиканти от „Ла Скала“, съобщава телевизия „Рай Уно“. В 12,30 ч. на 12 април, след празничната меса, която папата изнесе в празната катедрала „Свети Петър“ в Рим, всички откликнали на призива на оркестъра на миланската опера, участваха в общо музикално изпълнение от балконите на домовете си.

Инициативата „Италия свири“ бе обявена ден по-рано с видео, в което музикантите изпълняват Канона на Пахелбел и призовават гражданите да се включат от собствените си балкони. Великденският „концерт“ е посветен на всички лекари и медицински персонал в целия свят, а също и на полицаите, които се грижат за реда.

„Избрахме Канона на Пахелбел, защото в своето безкрайно повторение на прости и сложни фрази днес повече от всякога той символизира цикличността на нашия свят и изразява духа на възкресението“, се казва в посланието на музикантите.

„Ла Скала“ бе един от първите оперни театри, които пуснаха най-добрите си спектакли за безплатно гледане в интернет.

На 20 март музикантите от миланската опера изпратиха и видеопослание до всички болници в Италия, в което бяха записали как репетират в домовете си.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах