Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великденският остров си иска моаите от Британския музей

„Държите душата ни“, твърдят хората от чилийския остров

Малка част от 900-те монолити на Великденския остров. Снимка: Иън Сиуел/Уикипедия - Великденският остров си иска моаите от Британския музей

Малка част от 900-те монолити на Великденския остров. Снимка: Иън Сиуел/Уикипедия

Властите на Великденския остров поискаха от Британския музей да им върне една от прочутите каменни статуи в прочувствена реч по време на пресконференция. Музеят притежава от 150 години Хоа Хакананаиа – един от каменните монолити, натоварен с голям смисъл за хората от чилийския остров, пише „Гардиън“.

„Дайте ни шанс, за да се завърне при нас. Баба ми, която почина почти на 90, никога не успя да види предшественика си – каза Тарита Аларкон Рапу след срещата си с представители на Британския музей. – Аз съм на почти половин век и това е първият път [когато го виждам].“

Каменните статуи – моаи – тежат по четири тона, а тази в Британския музей е една от стотиците открити на острова. Вярва се, че във всяка една от тях е вселен духът на племенни вождове или обожествявани предшественици на народа на Великденския остров. Затова за Рапа Нуи и неговите сънародници моментът, в който за пръв път виждат базалтовата фигура, е емоционален.

„Вярвам, че децата ми и техните деца също заслужават възможността да докоснат, да видят и да се поучат от него – добави Рапу с насълзени очи. – Ние сме просто тяло. Вие, британският народ, държите душата ни.“

Статуята Хоа Хакананаиа на входа на Британския музей. Снимка: Джеймс Майлс/Уикипедия

Хоа Хакананаиа е отнесена без разрешение от британска фрегата с командир Ричард Пауъл през 1868-а и подарена на кралица Виктория.

Това не е първият артефакт, който Британският музей е помолен да върне на страната, на която принадлежи първоначално – в това число влизат Мраморите на Елгин, които Гърция си поиска, и Бенинските бронзови статуи, взети от Нигерия.

Хората на Рапа Нуи, които миналата година получиха административно управление на земите си на Великденския остров, започнаха кампания да съберат най-важните статуи от общо 900, разпръснати из тихоокеанския остров. В момента статуята от острова е разположена на входа на Британския музей.

Според народа на острова, монолитите са донесли мир по земите им около 1000 г., слагайки край на междуплеменните войни.

„Това бе първият от много разговори, които ще проведем“, обясни чилийският адвокат Фелипе Уорд, придружаващ Тарита Рапу в посещението ѝ в британската институция.

Според него, статуята има шанс да се върне там, откъдето произхожда, но адвокатът е наясно, че кампанията по убеждаване на британските власти ще бъде продължителна.

„Очакваме с нетърпение следващия разговор и най-вероятно той ще бъде в Рапа Нуи, където поканихме представителите на музея“, каза още Уорд.

Това е първият разговор, който Британският музей провежда във връзка с каменния монолит. Представител на институцията обсъжда единствено възможността за заемане на статуята, но не и за връщането ѝ.

„Музеят е един от водещите заемодатели в света и попечителите по всяко време биха обмислили молба за заемане при обичайните условия“, коментира говорител на музея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg