Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великденският концерт на Филхармонията тази година е във Фейсбук

Велики четвъртък с „Реквием“ от Верди, Възкресение Христово с „Меса за мир“ от Карл Дженкинс (линкове)

Фридрих Пфайфер води Софийската филхармония и солисти в изпълнение на „Реквием“ от Верди. Снимка: Софийска филхармония - Великденският концерт на Филхармонията тази година е във Фейсбук

Фридрих Пфайфер води Софийската филхармония и солисти в изпълнение на „Реквием“ от Верди. Снимка: Софийска филхармония

По великденските празници Софийската филхармония ще остане затворена заради кризата с коронавируса, но вместо да приветства любителите в зала „България“, ще го направи онлайн. На Велики четвъртък и на Великден симфониците поздравяват публиката си с произведения, актуални не само с празничната си тематика, но и с посланията си в контекста на днешната пандемична криза.

На 16 април слушаме „Реквием“ от Верди в изпълнение на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор. Диригент е австриецът Фридирх Пфайфер. Солисти са сопраното Евгения Ралчева, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Михаил Михайлов и басът Ивайло Джуров.

Реквиемът на Верди надживява времето си заради гениалната музика и философските въпроси, които поставя, отбелязват от Филхармонията. Композиторът използва драматичната интензивност, която познаваме от неговите опери, за да представи образа на Смъртта чрез емоции като страх, гняв, болка и желание за изкупление. Той ни води към осъзнаването, че трябва да търсим сили в нас самите – и тъкмо това ни просветлява и облагородява.

На Великден тази година превърналата се вече в традиция за софийската публика великденска меса в изпълнение на оркестъра няма да се проведе на живо – вместо това ще слушаме онлайн „Меса за мир“ от Карл Дженкинс под диригентството на Найден Тодоров. Солисти са сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Осман Хайрулов и басите Пламен Кумпиков и Пламен Бейков.

Месата е посветена на жертвите на войната в Косово. Базирана е на традиционната католическа меса, която Дженкинс комбинира с други източници – главно на народната песен „L’ Homme armé“ от XV век, разпознаваема в първата и последната част. В допълнение към основните текстове, типични за католическите меси, са включени цитати от други религиозни и исторически източници, включително на ислямска молитва, Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге, оцелял от бомбардировките над Хирошима, починал няколко години по-късно от левкемия.

И двата концерта ще бъдат излъчени от 19 ч. Може да бъдат гледате на живо в страницата на Софийската филхармония във Фейсбук. Транслациите са част от програма „Заедно в кризата“, зад която застанаха повечето музикални културни институции в страната. 

Вижте още: ОНЛАЙН КОНЦЕРТИТЕ ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg