Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Велики джаз звезди в града на Константин Велики (видео)

Най-големият музикален фестивал в Югоизточна Европа започва на 10 август на 160 км от София

Публиката на „Нишвил“ е международна и многобройна. Снимка: Авторът  - Велики джаз звезди в града на Константин Велики (видео)

Публиката на „Нишвил“ е международна и многобройна. Снимка: Авторът

Банско тази година може да се похвали с най-дългия джаз фестивал на Балканите – цели 7 дни (от 5 до 12 август) безплатна радост и щастие за меломаните със звезди като Кенди Дълфър, Пати Остин, Камелия Тодорова & Живко Петров трио (JP3). Но от 10 август, когато празникът в планинското градче е в разгара си, Югоизточна Европа ще се сдобие с втора музикална столица – Ниш.

„Нишвил“ (нещо като Нешвил, но в Сърбия и с повече джаз, отколкото кънтри) трае само 4 дни, но почти всичко е в по-големи мащаби. Фестивалът се провежда в средновековната Нишка крепост, превърната в парк с размери, по-големи от този около НДК, пълен с полянки, горички, римски руини, галерия, кафенета… и 12 сцени. На тях за четирите дни от 10 до 13 август 700 артисти ще изнесат 130 концерта.

Голямата сцена в Ниш представлява две еднакви големи сцени, издигнати една до друга на широка поляна с амфитеатрална трибуна за седящи в задния край. Сцените са две, за да се пести време при смяната на артистите. За разлика от други фестивали, където понякога се губят до 30 минути в подготовка за следващия изпълнител, на „Нишвил“ между два концерта минават не повече от 5 минути. Едната сцена се подготвя, докато на другата още върви концерт. Това е важно, когато всяка вечер има по 6 шоута. На правостоящата публика ѝ се налага само да се премести с 30-40 метра вляво или вдясно – и се спестяват над два часа на вечер.

Ако погледнем кои големи имена са се качвали на сцените в Ниш: Соломон Бърк, Били Кобъм, Бени Голсън, Ханс и Кенди Дълфър, Ранди Брекър, Блус Брадърс Бенд, Лари Къриъл, Лени Уайт, Виктор Бейли, „Инкогнито“, Филип Катерин, Мънго Джери Блус бенд, Иво Папазов Ибряма, Сън Ра Аркестра, Монти Александър – ще добием представа за класата и престижа на фестивала, както и за братските му отношения с по-младия, макар и вече 20-годишен, Джаз фест Банско. Първото издание на „Нишвил“ е от 1981-а.

Освен вече споменатите в първото изречение звезди (те ще пътуват от Банско за Ниш или обратното) в родния град на император Константин Велики ще пристигнат и други велики личности от световната империя на традиционния джаз и производните му стилове, съчетани с етническите традиции от различни части на света, често с балкански акцент.

Ето някои от най-интересните изпълнители, които ще се качат на големите сцени на „Нишвил“ във всяка от четирите вечери: на 10 август, четвъртък, това са прочутата американска джаз певица Пати Остин, групата на унгарския китарист Чаба Тот Баги „Балкан Юнион“ с американския китарист Майк Стърн и британският R&B и джаз вокалист Тони Момрел, познат от група „Инкогнито“.

В петък, 11 август, главните сцени са запазени за квинтета на Ал Фостър – барабанистът, работил най-дълго с Майлс Дейвис (но и с други  джаз величия като Декстър Гордън, Джо Хендерсън, Арт Пепър и още много), Камелия Тодорова & Живко Петров трио – най-добрата комбинация от вокал и пиано, с която разполагаме, американската топ басистка и вокалистка Ник Уест – женският Лени Кравиц, според Дейв Стюарт от „Юритмикс“, и Алфа Блонди & Солар Систем – световната реге звезда от Брега на слоновата кост.

В събота най-интересни са може би многонаграждаваният американски тромпетист Том Харел и австралиецът Майкъл Къминг с групата си Visions of a Nomad – еклектична смес от уърлд джаз фюжън и повлияна от класиката музика.

Както може да се очаква, последната вечер е запазена за едни от най-обичаните от публиката гости – неуморната и налектризираща като АЕЦ холандка Кенди Дълфър и музикалния дисидент-отцепник, успял да се опази от капаните на успеха и масовия вкус, Рамбо Амадеус.

Това са само част от 24-те концерта на голямата двойна сцена, а „Нишвил“ разполага с още 11 – Открита, Среднощна, Младежка, Танцова… наистина фестивал за всеки вкус. Впрочем, Банско и Ниш са на почти едно също разстояние от София – около 160 км.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС