Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Великите творци крадат? Но и плащат в мегаразмери (видео)

Робин Тик и Фарел Уилямс броят над $7 млн. на наследниците на Марвин Гей

Фарел Уилямс и Робин Тик явно са създали Blurred Lines меко казано повлияни от Blurred Lines, всъщност е доста близка по звучене с парчето на Марвин Гей Got to Give It Up на Марвин Гей. - Великите творци крадат? Но и плащат в мегаразмери (видео)

Фарел Уилямс и Робин Тик явно са създали Blurred Lines меко казано повлияни от Blurred Lines, всъщност е доста близка по звучене с парчето на Марвин Гей Got to Give It Up на Марвин Гей.

„Второстепенните творци копират. Великите крадат“ е мисъл, изказвана в различни периоди от Томас Елиът, Игор Стравински, Пабло Пикасо, Стив Джобс. Някои крадат наистина велико, но в днешно време се случва да платят това в колосални размери. Във вторник съдът в Калифорния постанови изпълнителят Робин Тик и композиторът и автор на мегахита от миналата година Happy Фарел Уилямс да изплатят над 7 милиона долара на наследниците на Марвин Гей.

Оказа се, че песента, която преобърна класациите през 2013-а – Blurred Lines, всъщност е доста близка по звучене с парчето на Марвин Гей Got to Give It Up от 1977 г.

Съдебните заседатели са имали тежката дума да отсекат дали Уилямс и Тик са крадци и явно са ги намерили за такива, след като са решили изпълнителят и авторът на парчето да платят 4 милиона долара за нарушените авторски права, както и глоба за посегателство на стойност 3, 4 млн. долара.

Сумата от над 7 милиона долара определено е внушително наказание, имайки предвид, че съдът не намери кражбата на откъси от композицията за Марвин Гей за нарочни.

Сравнете сами двете парчета:

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg