Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велико Търново с нови концертна зала, библиотека и четири награди за изкуства

Стратегия за облика на града според новия му статут на историческа и духовна столица на България

Паметникът „Асеневци“ на скулптора Крум Дамянов във Велико Търново. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Велико Търново с нови концертна зала, библиотека и четири награди за изкуства

Паметникът „Асеневци“ на скулптора Крум Дамянов във Велико Търново. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мащабна културна стратегия за периода 2020 – 2030 г. ще промени облика на Велико Търново. Общинският съвет на старата столица прие единодушно наскоро обширна и детайлна стратегия за културното развитие на града, след като миналата година Народното събрание взе решение да официализира статута на Велико Търново като историческа и духовна столица на Република България.

В документа, който е едва четвъртата общинска културна стратегия в страната и с най-дълъг хоризонт засега, са предвидени множество културни дейности, инициативи и капитално строителство, свързани с нарасналото значение на града като духовен и туристически център.

Ще бъде обогатена визуалната идентичност на съществуващите гербове и символи на Община Велико Търново – герб, знаме, ключ, огърлица с герб, почетен знак, медал „Велико Търново“, първа и втора степен, почетна книга на Велико Търново. Предстои да бъде създаден химн на града.

В стратегията се предвижда строителството на експозиционен център с многофункционална концертна зала. Ще бъде построена и нова сграда за градската библиотека. Сградата на сегашната РНБ „П. Р. Славейков“ ще се превърне във фондохранилище и експозиционна площ.

По инициатива на община Велико Търново ще бъдат учредени четири национални награди за творчество: за художествена литература „Емилиян Станев“, за публицистика „П. Р. Славейков“, за изследвания на средновековната култура „Патриарх Евтимий“ и за архитектура „Кольо Фичето“. Ще се връчват на всеки 2 години.

Програма „Кино във Велико Търново“ ще работи за подпомагане на филмови продукции, чийто сюжет е свързан с града в исторически и съвременен план.

В стратегията е заложен бюджет за обогатяване на фонда на градската галерия „Борис Денев“ с произведения от съвременното изкуство и за откупки от Районния исторически музей на ценни експонати. Двете институции ще разполагат с бюджет за участие в международни аукциони с цел закупуване на предмети и художествени произведения с висока историческа стойност за Велико Търново.

Градът ще се кандидатира за Европейска столица на културата през 2032 г. и за домакинството на инициативата на ЮНЕСКО „Световна столица на книгата“ през 2023 г. Участието на Велико Търново в инициативата на ЮНЕСКО популяризира приноса на региона като важно средище на литературата през Средновековието и като голям научен и университетски център в съвременния свят. Програмата, с която градът кандидатства за престижната титла, цели да насърчи и интереса към четенето.

След съгласуване с Министерството на културата, община Велико Търново ще кандидатства през 2021 г. за „Знак за Европейско наследство“ (ЗЕН). Призът е инициатива на Европейския съюз, утвърдена с Решение 1194/2011/ЕС на Европейския парламент и на Съвета на Европа. С него се цели да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани, и по-специално на младите хора, към Европейския съюз на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство.

Втората ключова кандидатура, която ще помогне за популяризиране на културното наследство на Велико Търново, е кандидатстването за наградата на Европейския съюз и фондация „Европа Ностра“ през тази година.

В културната програма влиза и предстоящото създаване на обща концепция за дизайн на централните зони на града, публичните сгради и пространства. Ще се систематизира в дигитален вид информацията за паметниците, мемориалните знаци и нематериалното културно наследство. Част от данните ще се публикуват в уеб базирана платформа, за да служат за осъвременяване на карти, пътеводители и за други информационни цели, свързани с историята на Велико Търново.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах