Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великобритания гласува да напусне ЕС

52% пожелаха излизане от общността. Премиерът Дейвид Камерън с оставка

Правото си на вот на референдума упражниха 71,8% от населението на страната – повече от 30 милиона души. Това е и най-високата избирателна активност на Острова от изборите през 1992 г. Снимка: БГНЕС/ЕПА - Великобритания гласува да напусне ЕС

Правото си на вот на референдума упражниха 71,8% от населението на страната – повече от 30 милиона души. Това е и най-високата избирателна активност на Острова от изборите през 1992 г. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европа е изправена пред тежко сътресение. Великобритания гласува да напусне Европейския съюз в исторически референдум – след 43 години в общността. За излизане от ЕС вота си дадоха 52%, докато за оставане – 48 на сто. Силно в подкрепа на спечелилата позиция застанаха Англия (освен столицата) и Уелс, докато в изгубилия лагер са мнозинство в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

След решението за т.нар. Brexit паундът падна до рекордно ниска стойност спрямо долара – британската валута не се е търгувала на международните пазари толкова евтино от 1985-а насам.

Правото си на вот на референдума упражниха 71,8% от населението на страната – повече от 30 милиона души. Това е и най-високата избирателна активност на Острова от изборите през 1992 г.

Вижте още: ГЛАСЪТ ЗА НАПУСКАНЕ НА ЕВРОПА НЕ Е ОТ ЛЮБОВ КЪМ НЕЙНАТА КУЛТУРА

Очаквано, един от хората в светлината на прожекторите, след като станаха ясни резултатите, е лидерът на крайнодясната Партия на независимостта Найджъл Фарадж. Според него 23 юни ще стане национален празник за Великобритания – и тя ще се превърне в 184-ата държава в света, която празнува Ден на независимостта. Фарадж заяви още, че му е трудно да си представи как след тази нощ Дейвид Камерън може да остане министър-председател. Премиерът бе този, който свика историческия референдум – през цялото време обаче защитаваше позицията за оставане на Великобритания в Европейския съюз.

Именно това направи и Камерън малко по-късно. Министър-председателят анонсира, че ще се оттегли от поста преди есента. Той заяви, че е много горд от всичко, което е сторил като премиер. Камерън добави още, че Великобритания може да оцелее извън Европейския съюз и ще намери начин да го направи.

Страната е първата членка на общността, която ще я напусне в настоящия ѝ формат. Резултатите от референдума обаче не означават, че Великобритания незабавно престава да е част от ЕС. Процесът по откъсването от него ще отнеме най-малко две години. По-вероятно е това да се случи чак през 2020 г., за когато са насрочени средващите редовни национални избори.

Вижте още: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НИКЪДЕ НЯМА ДА ХОДИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg