Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великобритания готви закон за опазване на статуите на исторически личности

След събарянето на статуята на Едуард Колстън, всяко премахване на такъв паметник ще става с разрешително

През лятото на 2020 г. полицията няколко пъти трябваше да пази статуята на Уинстън Чърчил в центъра на Лондон, след като една сутрин паметникът осъмна с надпис „Чърчил беше расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великобритания готви закон за опазване на статуите на исторически личности

През лятото на 2020 г. полицията няколко пъти трябваше да пази статуята на Уинстън Чърчил в центъра на Лондон, след като една сутрин паметникът осъмна с надпис „Чърчил беше расист“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските власти обявиха нов проектозакон за опазването на исторически паметници. Ако бъде одобрен от парламента, законът ще изисква писмено разрешение за премахването на всяка една от над 12 000 статуи, намиращи се на територията на страната, пише „Арт Нюзпейпър“.

Робърт Дженрик, министър на жилищната политика от Консервативната пария, обяви проектозакона в „Сънди Телеграф“, като с предложението твърди, че завежда война срещу „бойците от общината и будните достойни граждани“, които пишат „едностранен, често негативен наратив“ за историята на страната. Законът ще гарантира, че статуите няма да бъдат премахвани „по прищявка или по нареждане на тълпата“, добавя още министърът.

Разрешителни за премахването на статуи могат да бъдат издавани от общинските съвети, но не и преди да бъде известен министърът. Последното решение ще бъде негово.

Предложението идва след бурно лято за Великобритания и света, в което много паметници на исторически личности бяха вандализирани. В Бристъл статуя на роботърговеца Едуард Колстън бе хвърлена във водите на  пристанището от протестиращи от движението „Животът на чернокожите има значение“. Свалянето на монумента разпали ожесточени спорове в страната и върна на дневен ред дебата какво да се прави с паметниците на противоречиви исторически фигури.

„Не можем и не трябва да променяме или да цензурираме миналото си – казва в изявление Дженрик. – Затова променям закона, за да защитя историческите монументи и да се уверя, че няма да повторим грешките на миналите поколения и да загубим наследството на миналото си, а да се погрижим за него.“

Правителството иска да предизвика война на културния фронт, въпротивиха се на готвените промени някои фигури от културата на страната.

„Ще ми се да спрем да говорим за език, цензура и изтриване и да разберем, че дебатът е за разширяване, задълбочаване и създаване на исторически верни и инклузивни наративи“, коментира в Туитър Шарън Хийл, директор на Асоциация на музеите.

„Знаете ли, все едно се опитват да отвлекат вниманието от погрешния им отговор на пандемията, който струва животи, и последиците от един катастрофален Брекзит“, написа британско-нигерийският историк Дейвид Олусога.

Според проектозакона, обявен в Камарата на общините на 18 януари, исторически статуи ще бъдат „съхранени и обяснени“ за бъдещите поколения.

„Възгледите ни, че монументите е най-добре да бъдат обяснени и поставени в контекст, ще бъдат облечени в закон“, поясни Дженрик.

Проектозаконът, който ако бъде одобрен, ще влезе в сила от март, се противопоставя на инициативата на лондонския кмет Садик Кан за преоценка на „разнообразието от лондонски обществени забележителности“, обявени миналото лято. Планираше се създаването на Комисия по разнообразието, която трябваше да разгледа всички случаи на статуи, свързани с робството, в столицата.

Вижте още: КОМИСИЯ В ЛОНДОН ПРЕОСМИСЛЯ СТАТУИ, ИМЕНА НА УЛИЦИ, ГРАФИТИ

След събарянето на статуята на Колстън, Бристълският общински съвет назначи специална историческа комисия, „която да ни помогне да разкажем историята на града в цялост“, каза кметът на града Марвин Рийс. Информацията, събрана от комисията, ще „помогне на града да вземе решение за градските монументи“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90