Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Великобритания освобождава от ДДС електронните и аудиокнигите

Данъкът е определен като нечестен, защото изданията на хартия нямат такъв

Изданията на хартия никога не са имали данък във Великобритания, тъй като ставката се смята за ограничение върху знанието. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великобритания освобождава от ДДС електронните и аудиокнигите

Изданията на хартия никога не са имали данък във Великобритания, тъй като ставката се смята за ограничение върху знанието. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания премахва ДДС за електронни публикации, сред които електронни и аудио книги, онлайн издания на списания и научни трудове. Т. нар. „такса четене“ отпада от 1 декември, съобщава „Телеграф“.

До момента електронните издания се облагат със стандартен 20-процентен данък, а тези на хартия се ползват с нулева ставка. Изданията на хартия никога не са имали данък във Великобритания, тъй като правителството разглежда това решение като такса върху четенето, а това само по себе си се смята за ограничение върху знанието.

Миналата година въпросът за отпадането на данъка бе повдигнат от Асоциацията на издателите във Великобритания, които отбелязаха, че е нечестно електронните издания на книги да се облагат, предвид че на хартия нямат ДДС. Тогава те се позоваха на данни, че премахването на ставката ще спести 210 млн. паунда на данъкоплатците, тъй като половината от тях (53%) си плащат, за да четат електронни публикации.

Други 18 европейски държави, сред които Франция, Германия, Ирландия, Италия, Испания, Нидерландия и Швеция вече премахнаха „такса четене“ през 2018 г., когато законодателството на ЕС разреши на страните-членки да намалят или изцяло премахнат ДДС върху книгите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС