Великобритания отделя £1,57 млрд. за културата

Сумата за грантове и заеми - „приятна изненада“ за артистите в кралството - надхвърля отпуснатата от Ангела Меркел за културата в Германия

Националната галерия в Лондон ще стане първата британска културна институция, която ще отвори врати след пандемията, и на 8 юли ще посрещне  посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великобритания отделя £1,57 млрд. за културата

Националната галерия в Лондон ще стане първата британска културна институция, която ще отвори врати след пандемията, и на 8 юли ще посрещне посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седмици призиви за правителствена подкрепа, културният сектор във Великобритания ще получи държавна помощ от 1,57 млрд. паунда. Борис Джонсън обяви спасителния пакет с аргумента, че културата и изкуството са „душата на нацията“, пише „Гардиън“.

„Разбирам тежките предизвикателства, пред които са изправени изкуствата, и ние трябва да защитим и запазим каквото можем за бъдещите поколения – каза той в изявление. – Затова трябва да сме сигурни, че културните организации и зали във Великобритания ще продължат да съществуват и да подкрепят служителите си, докато вратите им останат затворени, а завесите – спуснати.

В пакета влизат 1,15 млрд. паунда подкрепа за културните организации в страната, като от тях 270 млн. са заеми, 880 млн. – грантове, 100 млн. паунда подкрепа за държавните културни институции, 120 млн. инвестиции за възраждането на културната инфраструктура, останалите средства са за културните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Огромната сума е приятна изненада за хората на изкуството, особено след като от финансовото министерство не изказаха готовност да отпуснат допълнителни средства за изкуството. Сред представителите на сектора, които изказаха подкрепата си за политиката на Джонсън, бе и композиторът сър Андрю Лойд Уебър.

Америка за България

„Изключително важно е културният сектор на Великобритания да възстанови здравето си колкото се може по-скоро и очаквам с нетърпение да видя как ще работи в детайли спасителният пакет. Очаквам да работя отново с Оливър Даудън [културният министър на Великобритания] и с правителството за отварянето на всички театрални зали в страната – малки и големи – възможно най-бързо“, коментира звездата на британския театър.

За някои обаче помощта идва твърде късно – театър „Нюфийлд“ в Саутхемптън обяви, че слага край на 60-годишна история.

Представителните на индустрията, които молят за помощ още от началото на пандемията, често цитираха политиката на Германия, където Ангела Меркел обяви, че ще отпусне 1 млрд. евро за театри, музеи и други организации. Театър „Олд Вик“, Шекспировият театър „Глобус“ и „Ройъл Албърт хол“ предупредиха, че също ще затворят окончателно, ако не получат финансова помощ.

И докато театралните и концертни зали ще останат затворени още неопределено време, галериите и музеите във Великобритания започват бавно да се завръщат към живот. На 8 юли Британската национална галерия ще стане първата културна институция, която ще заработи след пандемията.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3