Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Великобритания въвежда латински език в 40 държавни училища

Опит да се отхвърли репутацията му като елитарна дисциплина

Кадър от филма „Общество на мъртвите поети“ (1989). На първия си урок при учителя по английски Джон Кийтинг (Робин Уилямс) момчетата от елитната „Уелтън Академи“ научават латинския израз „carpe diem“ (грабни момента, живей днес), който се превръща в основна тема на филма.  - Великобритания въвежда латински език в 40 държавни училища

Кадър от филма „Общество на мъртвите поети“ (1989). На първия си урок при учителя по английски Джон Кийтинг (Робин Уилямс) момчетата от елитната „Уелтън Академи“ научават латинския израз „carpe diem“ (грабни момента, живей днес), който се превръща в основна тема на филма.

Повече деца да имат възможността да учат латински език в училище, планира Министерството на образованието във Великобритания. Държавата отпуска 4 млн. паунда за въвеждането на предмета в 40 държавни училища, съобщават от ведомството. Планът е опит да се преодолее наложеното мнение, че латинският език е дисциплина за елита.

„Знаем, че латинският има репутация на елитарен предмет, който е запазен само за малцина привилегировани. Но той може да донесе много ползи на младите хора, затова искам да сложа край на това разделение“, казва министърът на образованието Гавин Уилямсън.

Латински език над ниво 2 (предвидено за деца до 11 години) се учи в близо 50% от частните учебни заведения, но в едва 3% от държавните училища, сочи статистика на Британския съвет.

„Не трябва да има разлика в това, което учениците научават в държавните и в независимите училища, затова се стремим непрекъснато да повишаваме образователните стандарти и да гарантираме, че всички ученици изучават обширна и амбициозна учебна програма“, допълва Уилямсън.

Новата програма на министерството е насочена към ученици на възраст от 11 до 16 години и ще бъде приложена от септември 2022 г. Тя включва и помощ за развитието на изучаването на английски, френски и испански език, както и математика. Програмата ще предлага и възможност за различни дейности като посещения на паметници на римското културно наследство.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg