POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Велислав Минеков: Имам основания за дициплинарна мярка срещу директора на Народния

Министърът не приема „подписки, събрани както казваше Дон Корлеоне – без да могат да откажат”

„Василев трябва да избере - или той [да си тръгне], или те, и да се върне нормалността в театъра“, заяви министър Минеков. Снимка: Скрийншот от пресконференцията - Велислав Минеков: Имам основания за дициплинарна мярка срещу директора на Народния

„Василев трябва да избере - или той [да си тръгне], или те, и да се върне нормалността в театъра“, заяви министър Минеков. Снимка: Скрийншот от пресконференцията

Директорът на Народния театър е отказал да даде на своя принципал – Министерство на културата, информация за сключените договори с външни фирми, съобщи днес на пресконференция служебният министър на културата Велислав Минеков.

Министърът е поискал това в рамките на проверката, която тече в Народния театър, която не е само финансова, а цялостна, включително за назначаванията и освобождаванията на хора от екипа на театъра.

Броят на помолените да напуснат е притеснително голям – заяви министър Минеков. – Обезщетенията, които им се изплащат, също са значителни суми.“

Отказът да бъде предоставена искана информация, от която ще се види какви средства харчи театърът за услуги и кои фирми ги осигуряват, е „достатъчно основание за дисциплинарна мярка“, заяви министърът. Той обаче обяви и че ще даде засега време на директора да освободи пиарката Велислава Кръстева и едва тогава ще мисли за евентуално дисциплинарно наказание.

Явно е, че тези служителки, които е назначил по върховете, няма сами да си тръгнат оттам. Василев трябва да избере – или той, или те, и да се върне нормалността в театъра“, заяви Минеков, според когото да се играе „Хъшове“ само веднъж през януари при препълнен салон е достатъчно отмъщение.

Министърът спомена, че е запознат с подписката, започната от актьора Валери Йорданов.

„Съжалявам, че сте прав“, каза му Минеков.

Не знаеше за насрещното открито писмо, подписано от 47 актьори от трупата.

„При мен няма такова писмо, но аз не приемам подписки, получени както казваше Дон Корлеоне – без да имаш право да откажеш“, квлифицира текста на писмото той.

Вижте още: СЕДЕМ ХЪШОВЕ НА МОРФОВ ПОДКРЕПЯТ ДИРЕКТОРА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Според Велислав Минеков в театъра в момента става дума за сблъсък между „незнайни чиновници“ и „творци със световно име“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90