Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков излиза на протест след края на мандата си, ако не го послушат

СЕМ е подал оплакване срещу министъра на културата пред ОССЕ

„Работата ми в министерството е като разходка в гюбре, в тор”, заяви министър Минеков пред Иво Сиромахов. Снимка: Стопкадър - Велислав Минеков излиза на протест след края на мандата си, ако не го послушат

„Работата ми в министерството е като разходка в гюбре, в тор”, заяви министър Минеков пред Иво Сиромахов. Снимка: Стопкадър

Велислав Минеков ще излезе на протест след министерския си мандат, ако новото Народно събрание и новото правителство не изпълнят заложените от него промени в нормативните разпоредби за културата. Това заяви служебният министър във „Вечерното шоу на Слави Трифонов” при гостуването си на 22 юни.

„Работата ми в министерството е като разходка в гюбре, в тор – започна разговорът на проф. Минеков с Иво Сиромахов и продължи с метафора за разкриване на грешките на предишните управления. – Напомня за класическия пехливанлък, когато се намазваш с олио и се хвърляш в битката, надявайки се да бъдеш достатъчно „пързалив” и да се отървеш от онова, което те очаква.”

Той допълни, че „всичко е изгребано”, като при това не ставало дума за директни щети върху бюджета, защото той бил изключително малък. Според него министерството на културата не е означавало нищо за предходното правителство.

„Каква култура сред еднокнижни управители”, възкликна той и добави: „Те не са стъпвали в опера, в театър, на откриване на изложба, на погребение…”

Според него структурата на културните институции е изграждана в мизерия.

„Министерството е съществувало на самотек. Избирали са някоя мизерна калинка за директор на институция. Калинката е щастлива – била е нищо, става нещо, и назначава още по-мизерни калинки под себе си.”

За пореден път министърът подчерта, че музикантите в Софийска филхармония взимат стартова заплата от 700 лв., а музейните работници според него се разписват на 550 лв. Затова, каза министърът, реставраторите ни бягат от България, при това не само в Европа – отиват в Сингапур, Турция, Китай.

Проф. Минеков каза, че подготвя множество промени в нормативните актове и понеже няма парламент, който да ги приеме, е започнал изнудване. Среща се с политически партии и изисква от тях спазване на конкретни ангажименти след изборите. Ако те не бъдат изпълнени, той отново ще излезе на улицата за протести.

Разговорът с водещия Иво Сиромахов мина през основните теми, по които проф. Минеков говори през последните седмици. Двамата обсъдиха Закона за меценатството:

„Ако дариш днес 2,50 лв, ще те изкъртят от преглед от къде ги имаш”, каза проф. Минеков.

Той предлага да се въведе и у нас корпоративното меценатство, което предполага насочване на част от данъците към културата.

Темата за образованието също е особено важна, заяви министърът, защото „деградацията е налице”. В момента, според него, децата, „ако не са от добро семейство”, нямат досег с културата.

Проф. Минеков избегна въпроса за задълженията на НДК, като подчерта, че в момента тече финансова проверка. Той допълни към предишното си становище, че щетите от пандемията също са оказали влияние върху финансовото състояние на Националния дворец на културата.

По отношение на театрите проф. Минеков разказа как по съвет на именит колега, чието име отказа да спомене, е пуснал подвеждащо съобщение, че ще бъдат закривани културни институции.

„Казаха ми – наречи ги предприятия, много ще подскочат на това, вече се е случвало преди години. Казаха ми да не споменавам делегираните бюджети, а да говоря за пари, защото това ги дразни и ще подскочат. Казаха ми да намекна, че ще затварям предприятия и всички ще дойдат да се срещнат с мен. Получи се, дойдоха”, през смях сподели министърът.

Той подчерта, че възнамерява да промени системата на делегираните бюджети. За тази цел чака предложения от ръководителите на театрите. Според него тази система носи само щети и заради нея се вършат „шмекерии”.

Темата с колекцията на Васил Божков също беше засегната. Според проф. Минеков в момента тази колекция е добре съхранявана, на сигурно място в хранилищата на НИМ. Той не вярва в нейната законност, но добави, че трима министри са я подписали като напълно легитимна. От една страна е регистрирана като законна, а от друга – иззета като незаконна, подчерта проф. Минеков. Според него големият проблем ще дойде след решението на прокуратурата, защото от него зависят колекциите на останалите големи колекционери.

„Те са в ръцете на много специални хора, Бог да пази прокуратурата, ако не ги узакони”, каза с усмивка министърът и добави, че този казус дава в ръцете на прокуратурата силно оръжие.

Според него колекциите се използват като оръдие за изнудване – „това са случайни временни власти, ако им помагате, ще пострадате”, така звучали заплахите срещу колекционерите, с които прокуратурата съгласувала действията си.

Не беше подминат и въпросът с БНТ и СЕМ. Проф. Минеков съобщи, че Съветът за електронни медии е подал оплакване от поведението на министъра пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„15 или 16 прекъсвания вече на така наречената национална телевизия са направени в името на една политическа партия”, каза министърът.

Той призова Слави Трифонов, както и другите политици, да поискат включване в ефира на БНТ, да пробват „дали ще успеят в дисциплината „прекъсване на националната телевизия”.

Финалът на разговора беше посветен на доизграждането на исторически и археологически ценности със съвременни средства.

„Цяло щастие е, че Венера Милоска не е намерена в България – щяхме да ѝ сложим ръце, да я гримираме, да ѝ допълним бюста със силикон за европейска сметка”, пошегува се Велислав Минеков.

Той нарече доизградените крепости и разкопки „Дисниленд и лунапарк” и подчерта, че най-редовно в България се нарушава Венецианската харта, подписана още през 1966 г.

„Най-страшното е, че има хора, които ги харесват и вярват, че са истински”, каза Иво Сиромахов, а Велислав Минеков допълни, че става дума за кич.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90