Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Велислав Минеков изправен до стената от кинаджиите

Бившият служебен министър на културата под кръстосан огън във Фейсбук за провала си да стабилизира българското кино

Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан Янев, управлявал в периода 12 май – 16 септември 2021 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Велислав Минеков изправен до стената от кинаджиите

Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан Янев, управлявал в периода 12 май – 16 септември 2021 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Неуспехи на Велислав Минеков като министър на културата бяха извадени наяве в публичен скандал с представители на киногилдиите в България. Скулпторът стана първият министър в културата, на когото се наложи да отговаря за пробойните, които е допуснал като част от изпълнителната власт. След края на втората конкурсна сесия за кинопроизводство стана ясно, че правилникът за прилагане на Закона за филмовата индустрия, приет от Минеков като служебен министър, не е успял да разреши проблемите, създадени от закона, приет набързо от ГЕРБ в края на 2020 г. По тази причина все още е от значение субективният елемент при оценяване на филмовите проекти. Не е намерена точната формула за справедливо разпределение на държавната субидия за кино.

Проектът за пълнометражен филм „Чамкория“ на режисьора Виктор Божинов („Възвишение“, „Голата истина за групата Жигули“) по едноименния роман на Милен Русков е сред отхвърлените предложения за държавна помощ над 600 хил. лв. Най-високо в категорията е оценен „Морето от неща“ с режисьор Станислав Тодоров, субсидия ще получат „Стефан“ на Тодор Мацанов, „Поразените“ на Петър Попзлатев, „Живях ли“ на Албена Пунева, „Един квадрат свобода“ на Тодор Чапкънов, „Разлом“ на Георги Дюлгеров и „Остайница“ на Костадин Бонев.

По този повод режисьорът се изказа във Фейсбук:

„- През 2015 г. „Възвишение“ беше почти изхвърлен от Художествената комисия на НФЦ! Разликата беше 0, 17 точки.

– През 2018 г. „Голата истина за група Жигули“ беше изхвърлен от класирането!

Сега дойде време и на „Чамкория“! Изхвърлен с разлика от 9 точки от възможни 500+!

Винаги в комисията има един или двама членове, които оценяват с тенденционно ниски оценки определени проекти и с тенденциозно високи други проекти. Това е умишлено лобиране за определени кръгове! За съжаление, тази практика е неизкоренима заради манталитета на голяма част от киногилдията. „Битката“ е за парите и на никой не му пука дали и какви филми ще се получат! Важно е да се угоди на едни и да се „накажат“ други. И всичко това е прикрито зад „субективните“ критерии. Някои хора така и не разбраха, че не става въпрос за „личен вкус“! Нали всеки сам си преценя! Е, като станат готови спечелилите проекти, ще стане ясно всичко!!!

На добър час на талантливите, които са спечелили с добри проекти, а на другите – винаги има „видов ден“!

ПРОДЪЛЖАВАМЕ!!! Промяна няма да има!!!“

Именно в тази дискусия – за пръв път след като напусна поста си – се появи публично служебният министър на културата Велислав Минеков, който обвини за проблемите „закона Будинов“ и мълчанието на гилдиите при неговото приемане.

„Щастлив съм, че не съм министър в близкото бъдеще“, написа Минеков.

Реакциите не закъсняха. Сценаристът Георги Иванов („Стъклен дом”, „Денят на бащата”) нарече изказването на Велислав Минеков „скандално“ и припомни, че именно той като министър е приел неработещия правилник към Закона за филмовата индустрия.

„Нали точно Вие приехте правилника за прилагане на закона, с тази разлика, че това не беше правилникът, който разработвахме в работната група към НФЦ два месеца, като се опитахме да коригираме някои проблеми в закона. След това точно Вие замълчахте и не отговорихте на официално внесените в министерството писма с възражения от същата тази група. Не дойдохте на срещата с гилдията, която организирахте в министерството юни месец, а пратихте заместника си Кондакова, която се извини, че не разбира от тази материя. Бяха обещани още срещи, които така и не се случиха. Остана въпросът кой разработи този правилник, който одобрихте и чиито плодове ще берем тепърва“, написа Георги Иванов и получи подкрепа от колегите си от киноиндустрията.

Продуцентката Галина Тонева намекна, че правилникът, подписан от Велислав Минеков, е приет след лобиране от „Ню Бояна“. За лобисти заговори директно и самият Виктор Божинов.

Кинаджиите показаха входящите номера на две писма, свързани с проблемите на киното, изпратени до Министерство на културата на 27.05 и на 27.07.21 г., когато именно Велислав Минеков е заемал поста министър. И двете писма са останали без отговор.
Освен това според твърденията на работната група по правилника, постигнатите споразумения „мистериозно са изчезнали“ в приетия от Министерството на културата окончателен вид на правилника. Това от една страна е довело до загуба на 11,3 милиона лева, неусвоени през 2021 г. за българско кино и върнати в държавния бюджет, както подчертава Галина Тонева, а от друга е защитило интересите на неназовано, но очевидно известно лоби, според Виктор Божинов.

Велислав Минеков твърди в коментарите си, че правилникът е бил готов преди той да заеме поста и обвини киногилдията в доносничество:

„За съжаление бях свидетел на всички малки войни в тази общност. Девет дни след избора ми предложих обсъждане в МК. Резултатът бе едно пълно неразбирателство приключило със скандал. В последствие бях посетен от всички противоречиви групи обвиняващи колегите си в лобизъм и посредственост. Входираните писма съдържащи предложения и обвинения към „лобисти“ и „бездарници“ са не две, а общо 48. Получил съм и класически доноси – девет броя. Срещите ми с противоречащи групи бяха всяка седмица. Любопитен съм да наблюдавам единомислието сред всички зависими от ЗФИ. Имате нов министър и с оглед на неговата компетентност съм сигурен, че проблемите ще получат решение в следващите две седмици. А аз, слава Богу, ще бъда скромен свидетел на събитията“, написа Минеков.

Публиката често адресира обвинения към цялата киногилдия, че прави кино, което се гледа от бутикова публика, тази дискусия обаче показа, че условията за това са създадени от държавата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС