Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков: Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“

Трябва да се провери в НОИ и НАП дали наистина Кошлуков е бил директор на „ТВ Алфа“, заяви министърът на културата

Министър Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от излъчване на живо на „Дневник“ - Велислав Минеков: Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“

Министър Велислав Минеков. Снимка: Стопкадър от излъчване на живо на „Дневник“

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е свързано лице по закона „Магнитски“, съобщи министърът на културата Велислав Минеков на среща с медиите. Кошлуков е бил изпълнителен директор на компанията „Ноу Фрейм Медия България“ АД, създавала предавания за несъществуващата днес ТВ7.

Министър Минеков не обясни каква точно е връзката на „Ноу Фрейм Медия България“ със санкционираите по закона лица и техните фирми. Той каза, че към списъка с фирми трябва да се прибави още една, с която е свързан директорът на БНТ.

Емил Кошлуков да бъде подложен на санкции като свързано лице по закона „Магнитски“, настоя Минеков. Министърът отбеляза, че ДАНС и останалите структури трябва да изяснят въпроса с участието и необходимостта от рестрикции, като подчерта, че по настояване на организацията „Репортери без граница“ предстои проверка на всички медии, свързани с Делян Пеевски.

„Ноу Фрейм Медия България“ АД е създадена през юли 2013 г. Според Търговския регистър в борда на директорите ѝ влизат Емил Кошлуков, Антон Гугов и Татяна Стоянова. По-късно компанията става ЕАД с промяна на собственика на капитала – поемат я Емил Кошлуков и Николай Бареков. През 2014 г. Кошлуков я прехвърля на Бареков. Към 2016 г. „ТВ Седем“ ЕАД и „Балкан българска телевизия“ ЕАД дължат на „Ноу Фрейм Медия България“ 5,5 млн. лв. на база договори за външна продукция, които не са изплатени в договорения срок и се дължат на дружеството.

Спорът на Велислав Минеков с Кошлуков се задълбочава и поради изпратената днес официална позиция от УС на БНТ, в която министърът на културата е обвинен в потискане свободата на словото. Саркастично и гневно подходи към темата Минеков, като заяви, че е събрал журналисти на пресконференция, за да ги сплашва. Той обори точка по точка твърденията на Управителния съвет, спомена и протест, организиран от неназовани „дружества на журналистите в БНТ“, но подчерта, че всички тези „протестиращи“ са на подчинение на генералния директор и изрази увереност, че им е бил оказан натиск.

Вижте още: БНТ: ЗА ПРЪВ ПЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ СПЛАШВА ЖУРНАЛИСТИТЕ И ГИ НАРИЧА ПРЕСТЪПНИЦИ

Минеков обясни, че не обвинява журналисти, а е поискал обяснение от генералния директор на БНТ за прекъсването на програмата на обществената телевизия, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ.

Проблем според министъра е и фактът, че за директор на БНТ е назначено политическо лице. Той направи бърз преглед на политическата кариера на Кошлуков в различни партии, но отдели особено място на предполагаемата му позиция като директор на партийната телевизия на „Атака“ – „ТВ Алфа“. Според него е съмнително дали наистина Емил Кошлуков е бил част от екипа на тази телевизия. Това, заяви министърът, трябва да се докаже чрез проверки от НОИ и НАП. Все още не са получени отговори на въпросите, зададени от Минеков към СЕМ.

„Явно новите закони, които предлагам да се приемат, са ги затруднили, особено госпожата със „земеделската диплома“, продължи със сарказма си министърът на културата.

Вижте още: ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ: ВАСИЛ БОЖКОВ И „ЛУКОЙЛ“ КУПУВАЛИ ТВОРБИ НА ВЕЖДИ РАШИДОВ СРЕЩУ УСЛУГИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС