Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Велислав Минеков: Надявам се да продължа промяната

Някои злини няма да забравя, заяви служебният министър на културата

Атанас Атанасов  (вляво) предава министерския пост на Велислав Минеков, вдясно от тях е президентският съветник Пламен Савов, който бе служебен зам.-министър при Минеков. Снимка: Министерство на културата - Велислав Минеков: Надявам се да продължа промяната

Атанас Атанасов (вляво) предава министерския пост на Велислав Минеков, вдясно от тях е президентският съветник Пламен Савов, който бе служебен зам.-министър при Минеков. Снимка: Министерство на културата

Новият стар служебен министър на културата Велислав Минеков пое поста си от вече бившия културен министър Атанас Атанасов, се казва в съобщение от ведомството.

„Връщам се на място, което ми е известно – с всички притеснения, на които съм способен, но се надявам да продължа промяната“, сподели проф. Минеков.

Атанас Атанасов припомни на глас спомена си от предаването на властта в същата зала:

„Сякаш беше вчера, когато бяхме в същата стая, може би това е един добър пример за това как колелото се върти и никога не знаеш какво ще се случи на следващия ден.

Днес е специален ден по много причини. Пожелавам успех на проф. Минеков. Аз вярвам, че той е искрено добронамерен и иска да се бори за една по-добра среда. Аз и моят екип направихме каквото можахме, за да може който и да беше дошъл след нас, да му е една идея по-леко. Надявам се, че е така, направили сме го с чисти сърца и Ви пожелавам наистина да довършите тази работа“.

Велислав Минеков съобщи, че идва с добри намерения, но няма да забрави „някои злини“:

„Продължавам по същия начин, без никаква разлика. Но ми се иска да се случат моите добри намерения. В близките дни ще дам пресконференция, ще Ви кажа за какво става дума като добри намерения. Някои злини няма да забравя, Вие знаете, досещате се за какво става дума. Но важното ми е да се случи всичко онова, което трябва да подпомогне националната култура, трябва да бъде в помощ на всички, които по някакъв начин са свързани с Министерството, чакат нашата помощ.

Задава се тъжно време. Не знам как ще оцелеем, отново започват новите правила по Ковид. Вероятно се задава и енергийна криза, представете си какво ще се случи в държавните и национални институти при една такава криза. И периодът ще бъде много тежък, с много сложни решения.

Естествено, знам за финансовата нищета на министерството, от министъра на финансите ще изисквам непрекъснато помощ, иначе няма да оцелеем. Трябва да се направи на всяка цена, времето е много тежко. Живот и здраве, ще има избори през октомври, но след това идва зимата и не завиждам на този, който ще дойде на това място през зимата, ще бъде подложен наистина на голямо изпитание“.

Спазвайки дългогодишната традиция, Атанас Атанасов символично предаде на новия министър на културата проф. Велислав Минеков фототипно копие на преписа на прочутата Манасиева хроника, която традиционно си предават министрите на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС