Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков няма да закрива театри и опери

Да направим серия от предложения за подобряване на сценичните изкуства, с които да „изнудваме“ следващите политици, предложи министърът на културата

Министърът на културата и председателят на САБ на среща с 38-те театрални директори. Снимка: Министерство на културата - Велислав Минеков няма да закрива театри и опери

Министърът на културата и председателят на САБ на среща с 38-те театрални директори. Снимка: Министерство на културата

Няма да има закриване на културни ъ, е заявил министърът на културата Велислав Минеков на среща с театралните директори у нас, инициарана от професора. В събота, 29 май, Минеков гостува в Нова телевизия, където съобщи, че загубите в множество културни „предприятия“, на които е принципал Министерството на културата, са „ужасяващи“. Министърът намекна, че е възможно институциите, които са на загуба, да бъдат затворени. В отговор председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заговори за оставка на министъра.

По покана на проф. Минеков днес в Министерството на културата се събраха директорите на всички 38 държавни театъра, за да обсъдят проблемите в сценичните изкуства и да се набележат мерки за подобряване на сектора, които да бъдат предложени на следващия парламент. На срещата е присъствал и Христо Мутафчиев. Пред тях Велислав Минеков е гарантирал, че не само няма да се закриват културни институти, но и са гарантирани заплатите и осигуровките в сектора за времето на пандемията от Ковид-19.

Министърът предложил на театралните директори срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по възможност – всяка седмица, „за да направим серия от предложения за подобряване на сектора, с които да „изнудваме“ следващите политици“.

Директорите са предложили да се създаде работна група, която да очертае проблемите, перспективите и възможностите пред българския театър. Някои са поискали да бъде преразгледана Методиката за разпределение на средствата, повдигнат е бил въпросът за осигуряване на средства, които да действат като буфер за театрите след приключването на ситуацията с Ковид-19, за да може постепенно публиката да се завърне към редовните си посещения и театрите да заработят спокойно на пълен капацитет.

Ръководителите на театри са поискали съдействие от министъра за по-бързото придвижване на договорите за съвместно финансиране с общините, които се очаквали от февруари.

Проф. Минеков изтъкнал, че ситуацията в културата изглежда „много драматично“:

„Пандемията нанесе тежки поражения, но тя ще свърши и трябва да мислим как ще продължим нататък“.

Министърът призовал работната група да изготви в кратък срок предложения с ясна визия за бъдещото възстановяване, които да могат да бъдат поставени като задължителни за изпълнение от следващия министър на културата.

На срещата са присъствали двете заместнички на Минеков – проф. Борислава Танева и Весела Кондакова. Кондакова е изложила пред директорите подробности по Плана за възстановяване и негови инструменти за финансиране, които биха могли да се използват от културните институти по места в общините.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg