Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Велислав Минеков отнема офисите на ГЕРБ в НДК

„Главболгарстрой“ получават поръчка за Квадрат 500 и след години изграждат малък дворец за Вежди Рашидов, съобщи служебният министър на културата

„Искам си наема за НДК“, каза Велислав Минеков за етажите на ГЕРБ в Двореца на културата. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви  - Велислав Минеков отнема офисите на ГЕРБ в НДК

„Искам си наема за НДК“, каза Велислав Минеков за етажите на ГЕРБ в Двореца на културата. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Парламентът трябваше да се заеме със съдебната реформа, но вместо се това се занимаваше с несъществени въпроси. Това е нещо основно и ми пречи и в работата в министерството – корупцията, която откривам, и сигналите, които насочвам към прокуратурата, остават във въздуха. Това заяви днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви. 

Минеков припомни „странните случаи“, на които се е натъкнал в Министерството на културата – крепостта в местността Яйлата край Каварна; ремонта на паметника на цар Освободител в София, където министърът ще иска намесата на ДАНС, тъй като по думите му „1,8 млн. лв. ги няма“.

„Не знем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка, реставрацията е дадена на неграмотно лице – каза министърът. – От Стопанската камара има отговор, че нямат нищо общо със средствата, затова да се насоча към Столичната община, от там обаче нищо не знаят. Тук трябва да задействам ДАНС, а дори и ДАР – разузнаването. Това са пари, за които се твърди, че са получени от руснак, бизнесмен, който е в санкционния списък на Щатите и които смятат, че е участник в престъпна групировка. Твърди се, че има такова дарение, аз още не мога да го намеря (документи за него – бел. ред.).“

Следващия сигнал, който ще подаде проф. Минеков към прокуратурата, е островът Св. св. Кирик и Юлита – „трябва да ви покажа разрухата там, трябва да отидем с един ваш екип и да снимате ситуацията там, която напомня Берлин през 1945 г.“.

Министърът на културата даде и друг пример – хотел на министерството в Черноморец със 117 легла, даден под наем „на симпатични, млади, оправни хора“ преди 7 години, и до днес не отчита и един лев печалба от наем. Минеков не можа да конкретизира по чие разпореждане е даден под наем хотелът, но посочи, че е станало с подписа на директора на Филмова студия „Време“. Вероятно става дума за Николай Акимов или Зорница Попова.

„Излизат бомби една след друга. Представете си 7-етажна сграда в идеалния център на София, също дадена под наем, седма година няма приходи от наем. Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура, няма друг начин. Онова, което е с европейски средства, го обръщам в посока европейска прокуратура, има няколко случая, които трябва да бъдат разгледани – не само Ларгото, а и Яйлата, както и онова, което наричат Български Лувър. При Квадрат 500 има един особен конкурс, в който се явява любима на столицата фирма – „Главболгарстрой“. Години по-късно [същата фирма] съвсем законно изгражда един чудесен имот на ул. „Елемаг“, малък дворец, на г-н министъра на културата – Вежди Рашидов. Интересна е цената на къщата – около 240 хил. лв. По същия начин се изгражда Колодрумът в Пловдив и после строителят строи къща на кмета и хотел на неговата майка – но всичко е законно.“

Велислав Минеков оповести, че смята да помоли „учтиво“ ГЕРБ да се изнесе от офисите, заети от партията в НДК, в т.нар. ПРОНО:

„Преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК. На мен това не ми е безразлично, защото НДК е към Министерство на културата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. Всъщност те остават под управата на областния, но от там няма нито лев наем. Вие, Би Ти Ви, също плащате на Министерството на културата наем, но сте редовни и почтени. Докато тези два етажа аз възнамерявам да върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, унищожиха го, дълговете са невъзможни, не знам следващият борд как ще се спасява. Ще помоля учтиво ГЕРБ да си намерят другаде имот, тези два етажа трябва да са в полза на НДК. Ще ги помоля да напуснат настойчиво. Това не е предизборна атака, в НДК е финансов крах. Искам да спася НДК. Все едно да ви дам „Кремиковци“ в днешното му състояние и да ви накарам до декември да отлеете стомана и да бъдете на печалба – това е НДК в момента“.

Министърът заяви, че му е все едно за коя партия става дума, защото заема част от НДК:

„Искам си наема“.

На въпрос на водещата защо сега се е заел с този въпрос, проф. Минеков отговори:

„Защото сега съм министър“.

На финала водещата Мария Цънцарова попита госта дали ще бъде в инициативния комитет, който ще подкрепи Румен Радев за втори мандат в президентстмото.

„Е, не би било добре министър, посочен от Румен Радев, да бъде в инициативния комитет за Румен Радев. Естествено, че аз го подкрепям от сърце, виждам как вбесява една политическа общност, което ми е много приятно. И със сигурност той ще бъде президент. Всякакви други напъни са излишни, търсенето на имена… Аз съм бил канен да изиграя т.нар. „гърмян заек“ като президентска кандидатура. Понякога последствията са неприятни“, отговори Велислав Минеков.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах