Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков призова МВР да вземе отношение към проблема с медиите

Според Елена Йончева журналистиката в България е убита

Дискусията се провежда в НДК, модератор на събитието е Весислава Антонова (вляво) - Велислав Минеков призова МВР да вземе отношение към проблема с медиите

Дискусията се провежда в НДК, модератор на събитието е Весислава Антонова (вляво)

Министърът на културата Велислав Минеков и евродепутатката Елена Йончева дадоха старт на отворена дискусия „Държавата и медиите“, организирана от Министерството на културата в НДК и излъчвана на живо във Фейсбук. В самото начало на дискусията министър Минеков даде основните насоки на обсъждането – проблемът с медийната собственост у нас и проблемът със състава и функциите на Съюза за електронни медии в сегашния му вид.

Дистанционно от Брюксел се включи Йончева, която обяви, че работи по изработване на медийна нормативна база, в която двете основни направления ще бъдат собствеността на медиите и разследващата журналистика. По отношение на собствеността се предвижда да се поставят ограничения за правото на политически лица да притежават медии извън партийните. За разследващата журналистика, която според Елена Йончева е основата на демокрацията, се очаква да бъдат осигурени средства по линия на ЕС, които обаче да се разпределят още в Брюксел, за да не минават през български посредници и „да не се разпределят на „наши“ хора“. В другите държави убиват журналисти, у нас бе убита журналистиката, заяви пред участниците в дискусията бившата репортерка.

Велислав Минеков, който остана само за откриването на дискусията, подчерта, че призовава министерствата на икономиката и вътрешните работи да дадат становища по обсъжданите медийни теми.

Дискусията продължава и в момента.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg