Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Велислав Минеков призован в парламента от Ицо Хазарта

Двама депутати от ПП искат от министъра на културата данни за договорите на служителите в Народния театър

Министър Велислав Минеков (горе вляво) е поканен от депутатите Христо Петров (горе вдясно) и Мирослав Иванов в Комисията по култура в парламента да обясни защо в Народния театър са предприели законодателна инициатива. Снимки: БГНЕС и „Площад Славейков“ - Велислав Минеков призован в парламента от Ицо Хазарта

Министър Велислав Минеков (горе вляво) е поканен от депутатите Христо Петров (горе вдясно) и Мирослав Иванов в Комисията по култура в парламента да обясни защо в Народния театър са предприели законодателна инициатива. Снимки: БГНЕС и „Площад Славейков“

На какво основание директорът на Народния театър развива законодателна инициатива и какви са възнагражденията и договорите в Народния театър питат депутатите от „Продължаваме промяната“ Христо Петров и Мирослав Иванов, научи „Площад Славейков“. Въпросите, адресирани до служебния министър на културата Велислав Минеков чрез председателя на Народното събрание Вежди Рашидов на 22 декември 2022 г., ще бъдат обсъждани на заседание на Комисията по култура в парламента на 5 януари.

Мирослав Иванов се е позовал на интервю на директора Васил Василев, в което той заявява, че сформира екип, „който да работи за законодателството“. Депутатът подчертава, че законодателна инициатива по закон имат Министерският съвет и народните представители, а не директорите на театри. В питането са включени и въпроси дали подобни намерения са заявили други културни институции, на които Министерството на културата е принципал, дали в „законодателната работа“ на Народния театър участва и администрацията на служебното културно министерство и дали са привлечени директори и представители на други театри. Въпросът е и конкретно за уволнената от министър Минеков Красимира Стефова и назначена като главен секретар в Народния, за която депутатът иска да знае в подготовката на колко закона е взела участие по време на работата си в държавната администрация.

Вижте още: ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: СКАНДАЛ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НЯМА. КАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА, ЩЕ СВЪРШИ И СКАНДАЛЪТ

Депутатът Христо Петров – Ицо Хазарта, иска от служебния министър на културата отговор за обективните факти относно трудовите възнаграждения на служителите, допълнителните възнаграждения, броя на участията на актьорския състав, гражданските договори, както и информация за съкратените, пенсионираните и новоназначените служители в театъра за периода от назначаването на Васил Василев на 11 април 2022 г. до днес. Министърът трябва да отговори писмено на Петров и на въпроса каква е кадровата политика на театъра за този период.

Всичко по темата МОРФОВ СРЕЩУ ДПС В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90