Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Велислав Минеков разпореди в. „Труд” да напусне Музея на социалистическото изкуство

Петьо Блъсков обвинява министъра на културата в тормоз над член на семейството му

Експонати от Музея на социалистическото изкуство, в който от 2015-а е настанена редакцията на в. „Труд“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Велислав Минеков разпореди в. „Труд” да напусне Музея на социалистическото изкуство

Експонати от Музея на социалистическото изкуство, в който от 2015-а е настанена редакцията на в. „Труд“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Заповед вестник „Труд“ да освободи помещенията, наети от Министерство на културата за редакция в сградата на Музея на социалистическото изкуство, филиал на НХГ, е издадена от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Това става ясно от публикация в самия вестник, подписана от главния му редактор Петьо Блъсков. Министърът е информирал медията с писмо да напусне музея.

Причината за разтрогване на договора за офисите на „Труд“ според писмото са неплатени наеми. В коментара на Петьо Блъсков в „Труд“ се казва:

„Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството“.

Според източници на „Площад Славейков“ наемът за помещенията на третия етаж в сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ №7 не е плащан от години.

Министерството на културата вероятно ще предостави тези офиси за използване от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), чието разширяване министър Минеков анонсира вече няколко пъти по време на редовните си пресконференции.

В публикацията в „Труд“ Блъсков заявява, че член на семейството му, служител на министерството, е подложен на тормоз от министър Минеков. Проверка на „Площад Славейков“ показа, че става дума за съпругата на сина му Петьо П. Блъсков – Евгения Блъскова, която работи в Постоянното представителство на България в Брюксел като представител на Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах