Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков: Сгрешил съм с информацията за Лувъра

Министърът на културата все пак ще пусне художниците да изнасят творби само срещу декларация

Велислав Минеков отново гостува на телевизия „7/8”. Снимка: Стопкадър - Велислав Минеков: Сгрешил съм с информацията за Лувъра

Велислав Минеков отново гостува на телевизия „7/8”. Снимка: Стопкадър

„Сгрешил съм. Не е плащана такса за Лувъра, 700 хил. лв. са разходите по организацията на изложбата там през 2015 г.”, това заяви министърът на културата Велислав Минеков в предаването „Крум Савов live” на телевизия „7/8”. Той потвърди все пак, че според него изложбата е била в коридор, а особено притеснителен е фактът, че няма никакви последващи приходи от нея.

Вижте още: СВЕТЪТ НА ОПАШКА ПРЕД СЪКРОВИЩАТА НИ В ЛУВЪРА, НИЕ СЕ ПЛЮЕМ

Велислав Минеков заяви, че показването на тракийското злато в Лувъра е било заради национален комплекс за малоценност и заради желанието на Вежди Рашидов да си направи пиар. Служебният министър каза, че е водил специален разговор с Георги Йорданов, негов предшественик от времето на социализма, който му е потвърдил, че първото изнасяне на съкровищата е било през 1974 г. в „Смитсониън” и е донесло на Народна република България приходи от около 5 млн. лв.

Велислав Минеков още веднъж потвърди, че по негово разпореждане живите български художници вече ще изнасят картините си свободно само с една декларация пред Агенция „Митници”. В момента се изготвя формата на декларацията. Той категорично опроверга твърденията на Националната художествена галерия, че ще се спазва нормативната уредба, предвиждаща продължителна процедура на оценка и издаване на сертификат, че творбите не представляват ценност за българската държава.

„Вече няма да стоиш на опашка с торба камъни и да чакаш унизителен документ”, заяви министърът.

Той продължи и темата със СЕМ, БНТ и Кошлуков. Разказа, че му предстои среща с Организацията за сигурност към Съвета на Европа, до която СЕМ и  Кошлуков са изпратили писма, и е подготвил няколко папки с документи, сред които изследване на фондация „Конрад Аденауер” и „странна диплома на член от СЕМ”.

„Можете да ми благодарите”, каза през смях министърът в отговор на подмятането на Крум Савов, че вече няма прекъсвания на програмата на БНТ за отразяване на събития на партия ГЕРБ.

Велислав Минеков освен това организира специално честване на годишнината от началото на протестите на Отровното трио. И в ефира на телевизия „7/8”, и в собствения си Фейсбук профил той покани хората да се съберат на 9 юли в 18.30 пред Президентството „на празник, да се прегърнем и целунем, да попеем…

В отговор на въпрос какви са контактите му с президента, Минеков уточни, че отдавна не са се чували, но му предават поздрави и знае, че президентът Радев е много доволен от работата му. Той не даде директен отговор на въпроса дали иска да остане на поста си след края на мандата на служебното правителство, защото „ако кажа „не”, много хора ще се успокоят, а аз искам да стоят на пръсти.”

Цялото участие на Велислав Минеков в предаването „Крум Савов live”. 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС