Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков ще затваря културни „предприятия”, които са на загуба

Последствията в културата са като след война, заяви служебният министър на културата

„Когато са виждали загуби в културните предприятия, държавата ги е изплащала, след което тези, които са свикнали да губят, са увеличавали загубите си“, подчерта проф. Минеков. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Велислав Минеков ще затваря културни „предприятия”, които са на загуба

„Когато са виждали загуби в културните предприятия, държавата ги е изплащала, след което тези, които са свикнали да губят, са увеличавали загубите си“, подчерта проф. Минеков. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Загубите от множество културни „предприятия“, на които е принципал Министерството на културата, са „ужасяващи“, заяви днес министърът на културата проф. Велислав Минеков. В предаването „Събуди се“ по Нова телевизия служебният министър намекна, че е възможно тези институции, които са на загуба, да бъдат затворени. Той не конкретизира кои са те, но спомена за неработещи музеи, както и за работещи театри и опери.

„Загубите в сценичните изкуства само от началото на тази година са 20 млн. лв.“, каза проф. Минеков.

Според него общите загуби са около 100 млн. лв. – „ужасяваща цифра при нещастен бюджет на министерството“.

Той обвини за това всички свои предшественици през 30-те години на прехода.

„Когато са виждали загуби в културните предприятия, не са действали разумно, държавата ги е изплащала, след което тези, които са свикнали да губят, са увеличавали загубите и се е получил шеметен алгоритъм, снежна топка, която се увеличава“, подчерта проф. Минеков.

По думите му, решението е „чудовищно“:

„Да спра предприятията, които носят загуба. Това, някакси, са законни загуби, законно унищожение“.

„Странно управление е имало министерството, но не и неочаквано”, каза министърът и допълни, че лично той е протестирал срещу тези неща повече от 15 години, но едва сега има шанс да се заеме лично с проблемите.

Министърът на културата разказа за резултатите от посещението си в Италия като част от делегацията на президента по повод честванията на светите братя Кирил и Методий. По време на визитата той е получил обещание от италианския си колега да бъде оказана помощ за обучението на специализираните отряди за опазване на културното наследство, които предстои да бъдат организирани у нас по инициатива на проф. Минеков.

Постигнати са и споразумения за сътрудничество със Северна Македония. Едно от нещата, които българският министър на културата е договорил с македонския, е „размяна на филхармониите“ – гостувания на държавните оркестри в двете страни.

Минеков попита водещата как се е почувствала, когато бившият премиер Бойко Борисов нарече журналистите „мисирки“, и тъй като водещата отказа да отговори, министърът отговори от името на цялата журналистическа колегия, че това е ужасяващо и се надява водещата да се съгласи с него, че е отвратително. Минеков даде пример с това как гилдията в Италия е реагирала на обидно изказване на италиански министър-председател – той е бил изолиран от медиите и скоро след това е загубил властта си.

Проф. Минеков отрече да е искал оставката на директора на БНТ Емил Кошлуков, като каза, че очаква първо отговор на въпросите, които му е изпратил във връзка с прекъсването на телевизионната програма за извънредна пресконференция на ГЕРБ.

„Това е ужасно, отвратително и не трябва да се допуска, това не е партийна кабеларка. Безобразие и политическа услуга“, каза Минеков.

За грамотите с правописни грешки, издадени от министерството, проф. Минеков коментира:

„За съжаление, в министерството има фактори, които продължават да спят. Там има множество хора, които са били принудени или са оставени да не вършат нищо“.

Той все още не е изяснил кой е конкретният виновник за гафа.

„Тъжен наследник“ нарече себе си проф. Минеков, но подчерта, че е оптимист за бъдещето на културата у нас.

„Това, което претърпяхме в последните 10-12 години е ужасяващо. Последствията са като след война, като след чума, даже не като след Ковид. Лечението ще продължи, агонията на бившите управляващи – също, но имаме шанс да направим нормална държава, да бъдем отново водещи в националната култура, ако не на Балканите, то поне вероятно в Европа“, обобщи той.

Министърът обеща, че ще се отчита за дейността си всяка седмица с пресконференции.

Цялото интервю с Велислав Минеков по Нова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg