Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Велислав Минеков: Все още не съм взел решение за паметника на Бузлуджа

Поради административните срокове, решението вероятно ще бъде подписано от министър на културата в редовен Министерски съвет

В последните години се правят опити за запазване на облика на паметника на Бузлуджа. Снимка: Иван Янев/БГНЕС - Велислав Минеков: Все още не съм взел решение за паметника на Бузлуджа

В последните години се правят опити за запазване на облика на паметника на Бузлуджа. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

Велислав Минеков все още не е взел решение за паметника на Бузлуджа. Това обяви министърът на културата в личния си профил във Фейсбук, а Министерството на културата публикува уточнение, в което се казва, че министърът още не е получил предложението на  Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, а след като го получи, ще има време да мисли един месец. Министерството на културата още твърди, че всичко зависи от преценката на министъра.

В публикувания в ютюб канала на Министерството клип от заседанието на Специализирания експертен съвет става ясно, че всички експерти в него са гласували за превръщането на Паметника на Бузлуджа в национална културна ценност и то е прието с 12 гласа „за“. Тъй като срокът за решение е 1 месец след публикуване на уведомлението за обекта на страницата на МК, вероятно решението за този паметник ще бъде взето от друг, редовен министър на културата.

Ето и цялото уточнение на Министерството на културата:

Във връзка с появили се спекулации в медиите относно статута на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, в които се цитира съобщение на Община Казанлък, Министерството на културата държи да направи следното важно уточнение:

На 19 юли 2021 г. в Министерство на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН.

Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата проф. Велислав Минеков да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра.

Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg