Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Велможата Шемай, една мумия на 4 хилядолетия

Испански археолози разкриха непокътната гробница в Египет

Наср Салама, главният отговорник за древните находки в района на Асуан, потвърждава, че артефактите включват единствени по рода си предмети. - Велможата Шемай, една мумия на 4 хилядолетия

Наср Салама, главният отговорник за древните находки в района на Асуан, потвърждава, че артефактите включват единствени по рода си предмети.

Испанска археологическа мисия в Кубет ел-Хауа, западно от Асуан в Египет, е разкрила непокътната структура, в която е погребан братът на Саренпут ІІ – един от провинциалните управители или номарсите от времето на ХІІ древноегипетска династия, пише англоезичното издание на „Ахрам“.

Махмуд Афифи, директор на Департамента за египетски древности, описва откритието като „значимо” не само заради богатствата от погребалния инвентар, но и заради светлината, която то ще хвърли върху личност, приближена до властта.

Наср Салама, главният отговорник за древните находки в района на Асуан, потвърждава, че артефактите включват единствени по рода си предмети, сред които има интересни керамични произведения, два кедрови саркофага (вътрешен и външен), дървени кукли и модели на жилища и лодки, както и сцени от всекидневието.

Алехандро Хименес-Серано, шеф на испанската мисия от Хаенския университет, съобщава, че е намерена и мумия, която в момента се изследва. Покрита е с многоцветни слоеве платнени ленти, плюс красива маска и няколко огърлици.

Надписите върху саркофага носят името на погребания. Гробницата е принадлежала на благородника Шемай, след когото са починали майка му Сатетхотеп и баща му Хема (или Кема). Хема е бил управител на Елефантина по време на царуването на фараона Аменемхет ІІ от ХІІ династия (ок. 1900 г. пр. Хр.).

Саренпут ІІ, по-възрастен брат на велможата Шемай, е един от най-влиятелните провинциални управители в древен Египет през царуванията на фараоните Сенвосерет ІІ и Сенвосерет ІІІ. Освен местен владетел на египетска провинция или ном, Саренпут е бил военачалник на част от египетската войска и главен жрец в култовете на няколко божества.

С това откритие мисията на Хаенския университет в Кубет ел-Хауа добавя още данни към досегашните открития на 14 члена от управляващата в Елефантина знатна фамилия по времето на ХІІ династия. Големият брой известни личности от това семейство прави възможно изследването на живота на управляващата прослойка на Египет отпреди почти 4000 години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg