Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Венециански музеи в подкрепа на галериите в Украйна

Изпратиха предпазни материали на колегите си в Лвов, скрили изкуството от бомби и мародери

Националната художествена галерия в Лвов, Украйна. Снимка: Антон Супруненко/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Венециански музеи в подкрепа на галериите в Украйна

Националната художествена галерия в Лвов, Украйна. Снимка: Антон Супруненко/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

Градските музеи на Венеция се включиха в помощта за Украйна, като изпратиха предпазни материали на Националната художествена галерия в Лвов. Институцията получи пратка със защитни платна, дунапренени панели, специални устройства за измерване на влагата и температурата в залите и други материали, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Дарителският акт е част от „Save Ukraine Art 22“ – кампания на частни компании и публични институции, която цели да подкрепи музеите в Украйна, застрашени в ситуацията на руската инвазия вече над два месеца. Мрежата често доставя помощни материали на музеите в страната, за да предпази изкуството „от бомби, пожари и влага“.

Пратки като тази от Венеция често пътуват за украинските музеи и галерии след началото на войната. Снимка: Save Ukraine Art 22

„Save Ukraine Art 22“ е основана от бизнесмена Лучо Гомиеро дни след призива на директора на музея в Лвов Тарас Вознияк през март за материали за съхранение и специално оборудване. Мрежата се поддържа от няколко частни дарители и партньори, но и от градски музеи и институции, например кметството на Венеция, посочва „Арт Нюзпейпър“. Предишни доставки са били извършвани с дарения от финландски и полски музеи.

Макар интензивните боеве вече да се провеждат в източна Украйна, Лвовската национална галерия разполага с двайсетина филиала, съхраняващи общо около 67 хил. произведения на изкуството. Останалата част от страната бавно се завръща към живот, но най-ценните творби днес не може да се видят на обичайните им места и се съхраняват в сграда, чието местоположение се знае само от служителите на музея. Условията на съхранение обаче не са идеални, което прави даренията наложителни.

Руската армия заплашва изкуството в Украйна не само с унищожение, но и с мародерство – в края на април местните власти на Мариупол и Мелитопол обявиха, че ценни експонати са изчезнали от градските музеи.

Вижте още: СЪВСЕМ КАТО НАЦИСТИТЕ: РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОГРАБИХА МУЗЕИТЕ НА МАРИУПОЛ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах