Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Венецианският карнавал ще се проведе онлайн

Властите в града се опитват да запазят традицията

Маскирана дама пред моста на въздишките във Венеция - въпреки пандемията, през 2020-а карнавалът все пак се проведе. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венецианският карнавал ще се проведе онлайн

Маскирана дама пред моста на въздишките във Венеция - въпреки пандемията, през 2020-а карнавалът все пак се проведе. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карнавалът във Венеция тази година ще се проведе онлайн, става ясно от сайта на ежегодния фестивал „Карневале ди Венеция“. Заради сложна епидемиологична ситуация организаторите са отменили обичайните събития на фестивала – „Полетът на ангела“ от камбанарията на площад „Сан Марко“, всички шествия и маскаради по улиците и каналите на града.

За да не умира традицията обаче, карнавални костюми ще могат да се представят в специално създадени „виртуални стаи“, в които ще има тематични събития за деца, тийнейджъри и възрастни, конкурси за най-добър костюм, лекции, шоу програми и др. По телевизионния канал „Televenezia“ ще бъдат излъчвани предавания, посветени на карнавалните традиции и историята на Венеция. Ще има стрийминг на живо от Палацо Вендрамин Калерги и Казиното. Излъчванията ще бъдат на 6 и 7 февруари, както и от 11 до 16 февруари от 17 часа. Платформата ще може да поеме до 100 хил. зрители.

Венецианският карнавал е един от най-старите в света, датира от ранното Средновековие. По време на разцвета на Венецианската република – от 697 до 1797 г.,  венецианците са носели маски от октомври до февруари. Традицията е прекратена в началото на ХІХ век от Наполеон и е възстановена едва през 70-те години на ХХ век, но оттогава Венецианският карнавал се сдоби със славата на едно от най-пищните събития в света.

Организаторите признават, че онлайн събитието е опит във време на пандемия да съхранят духа на карнавала, който се асоциира с площаден празник, тълпи и публика. Досега загубите на бизнеса във Венеция, свързан с карнавала, надхвърлят 80-90% от обичайните им приходи. Особено тежко понасят ограниченията ателиетата, които изработват маски и костюми. На Венецианския карнавал присъстват десетки хиляди туристи, но от началото на пандемията туризмът във Венеция практически е замрял, като се изключи лекото раздвижване през лятото на 2020-а.

Миналата година ежегодният карнавал, който обикновено трае три седмици, бе съкратен до два дни. Областта Венето, където се намира Венеция, беше една от първите, поразени от първата вълна на коронавируса. По време на втората вълна там отново са регистрирани високи стойности на заболеваемост.

Властите на Венеция все пак се надяват, че до лятото ситуацията ще се облекчи и ще може да бъде проведено отложеното Биенале на архитектурата и всички събития, предвидени за 1600-годишнината от основаването на Венеция, която трябва да бъде отбелязана през 2021 г. Венецианският кинофестивал също обяви, че предвижда да се проведе на живо от 1 до 11 септември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90