Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Венецианско стъкло открито в залива Ченгене скеле

В Археологическия музей в Бургас показват находки при подводни проучвания от крайбрежието

Част от стъклените съдове, открити при подводни разкопки. Снимка: Регионален исторически музей - Бургас - Венецианско стъкло открито в залива Ченгене скеле

Част от стъклените съдове, открити при подводни разкопки. Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Произведения от венецианско стъкло ще бъдат представени в Археологическия музей в Бургас. Експонатите са акцент в експозиция, която ще покаже резултатите от проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей. Откриването на изложбата е на 27 август.

Стъклените съдове са намерени в залива Ченгене скеле, Бургаско, в периода 2020-2021 г. под ръководството на проф. д-р Иван Христов и гл. ас. д-р Найден Прахов. Колекциите от стъклени находки на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310 фрагмента, фрагментирани и цели съдове.

Водолаз от научния екип маркира новооткрити стъклени съдове на дъното на залива Ченгене скеле. Снимка: Регионален исторически музей – Бургас

Находката е важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението и търговията на стъкло на Балканите през късноосманския период, отбелязват от НИМ. Според тяхната хипотеза, съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в.

Предстои издаването на каталог на находките с интересни исторически студии за търговията в Черно море с вносни стъклени съдове през късното Средновековие.

През 2022 г. венецианските съдове ще бъдат представени и в София.

Заливът Ченгене скеле. Снимка: Регионален исторически музей – Бургас

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg