Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Вместо да трае шест месеца, събитието бе съкратено до три

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецианското архитектурно биенале – събитие, което се провежда на всеки две години, бе отложено заради коронавируса. Форумът трябваше да започне на 23 май, но началото е преместено на 29 август. Датата на закриването си остава същата – 29 ноември, съобщава „Гардиън“.

Темата на тазгодишното издание е „Как ще живеем заедно?“ (How Can We Live Together?). На биеналето се очакваха стотици архитекти и институции от над 60 държави, но няма как да се проведе предвид „последните предпазни мерки по въпроса, взети от правителството, и нарастващия брой страни по света, които ще предизвикат домино ефект при придвижването на хората и творбите им в следващите седмици“.

Няколко държави, сред които САЩ, Австралия и Турция, затвориха границите си за хора, които в последните месеци са имали пътуване в Китай. На 4 март Италия състави декрет, който разпорежда затварянето на театри и кина, както и отмяната на всякакви публични прояви.

През изминалата седмица бяха отменени още Лондонския, Парижкия, Лайпцигския и Болонския панаири на книгата. Непрекъснатото отлагане на публични събития поставя въпроса какво ще се случи с мащабни събирания това лято – ще се проведе ли например европейското първенство по футбол и няма ли да бъдат отложени летните олимпийски игри в Токио. Застрашен е дори филмовият фестивал във Венеция с начална дата през септември.

Вижте още: СТРАХ ОТ КОРОНАВИРУСА ОТМЕНЯ КНИЖНИ ПАНАИРИ В ЕВРОПА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах