Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Вместо да трае шест месеца, събитието бе съкратено до три

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецианското архитектурно биенале – събитие, което се провежда на всеки две години, бе отложено заради коронавируса. Форумът трябваше да започне на 23 май, но началото е преместено на 29 август. Датата на закриването си остава същата – 29 ноември, съобщава „Гардиън“.

Темата на тазгодишното издание е „Как ще живеем заедно?“ (How Can We Live Together?). На биеналето се очакваха стотици архитекти и институции от над 60 държави, но няма как да се проведе предвид „последните предпазни мерки по въпроса, взети от правителството, и нарастващия брой страни по света, които ще предизвикат домино ефект при придвижването на хората и творбите им в следващите седмици“.

Няколко държави, сред които САЩ, Австралия и Турция, затвориха границите си за хора, които в последните месеци са имали пътуване в Китай. На 4 март Италия състави декрет, който разпорежда затварянето на театри и кина, както и отмяната на всякакви публични прояви.

През изминалата седмица бяха отменени още Лондонския, Парижкия, Лайпцигския и Болонския панаири на книгата. Непрекъснатото отлагане на публични събития поставя въпроса какво ще се случи с мащабни събирания това лято – ще се проведе ли например европейското първенство по футбол и няма ли да бъдат отложени летните олимпийски игри в Токио. Застрашен е дори филмовият фестивал във Венеция с начална дата през септември.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Вижте още: СТРАХ ОТ КОРОНАВИРУСА ОТМЕНЯ КНИЖНИ ПАНАИРИ В ЕВРОПА

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg