Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Вместо да трае шест месеца, събитието бе съкратено до три

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венецианското биенале за архитектура отложено заради коронавируса

Венецианският карнавал през февруари тази година приключи предсрочно заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецианското архитектурно биенале – събитие, което се провежда на всеки две години, бе отложено заради коронавируса. Форумът трябваше да започне на 23 май, но началото е преместено на 29 август. Датата на закриването си остава същата – 29 ноември, съобщава „Гардиън“.

Темата на тазгодишното издание е „Как ще живеем заедно?“ (How Can We Live Together?). На биеналето се очакваха стотици архитекти и институции от над 60 държави, но няма как да се проведе предвид „последните предпазни мерки по въпроса, взети от правителството, и нарастващия брой страни по света, които ще предизвикат домино ефект при придвижването на хората и творбите им в следващите седмици“.

Няколко държави, сред които САЩ, Австралия и Турция, затвориха границите си за хора, които в последните месеци са имали пътуване в Китай. На 4 март Италия състави декрет, който разпорежда затварянето на театри и кина, както и отмяната на всякакви публични прояви.

През изминалата седмица бяха отменени още Лондонския, Парижкия, Лайпцигския и Болонския панаири на книгата. Непрекъснатото отлагане на публични събития поставя въпроса какво ще се случи с мащабни събирания това лято – ще се проведе ли например европейското първенство по футбол и няма ли да бъдат отложени летните олимпийски игри в Токио. Застрашен е дори филмовият фестивал във Венеция с начална дата през септември.

Вижте още: СТРАХ ОТ КОРОНАВИРУСА ОТМЕНЯ КНИЖНИ ПАНАИРИ В ЕВРОПА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg