Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Венеция без някои лъвове

Стачката в Холивуд ще смали блясъка на италианския кинофестивал, който започва тази вечер със „Златния лъв на Сан Марко“ за цялостен принос

Официалната церемония по откриването на 80-ия Венециански кинофестивал ще бъде с водеща италианската актриса Катерина Муриньо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венеция без някои лъвове

Официалната церемония по откриването на 80-ия Венециански кинофестивал ще бъде с водеща италианската актриса Катерина Муриньо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юбилейният 80-и Международен кинофестивал във Венеция започва днес на остров Лидо във Венецианската лагуна. Основните събития на най-стария кинофестивал в света са посветени на паметта на Джина Лолобриджида, починала през януари 2023 г. на 95-годишна възраст.

Церемонията по тържественото откритие ще започне тази вечер със „Златния лъв на Сан Марко“ за принос към световното киноизкуство. Тази година носител на почетната награда ще бъде една от основните фигури на италианското кино Лилиана Кавани, режисьор на култовия филм „Нощен портиер“ от 1974 г. Статуетката ще бъде връчена на 90-годишната режисьорка от актрисата Шарлот Рамплинг. Извън конкурсната програма ще бъде излъчен последният филм на Лилиана Кавани „L’ordine del tempo“ (Редът на времето), заснет през 2023 г.

Международното жури, оглавявано от Деймиън Шазел, ще трябва да оцени 23 филма в основния конкурс. Сред тях са продукции на Люк Бесон, Брадли Купър, София Копола, Дейвид Финчър и др. Един от най-очакваните филми е трилърът „Убиецът“ на Финчър с Майкъл Фасбендер в главната роля. Именно във Венеция режисьорът представи за пръв път своя „Боен клуб“ през 1999 г., с което поляризира мнението на публика и критици.

Люк Бесон ще представи след дълго прекъсване новия си филм „Dogman“.

Стачката на актьорите и сценаристите в САЩ се отрази на програмата по откриване на фестивала. Организаторите трябваше да свалят филма на Лука Гуаданиньо „Challengers“ и да го заменят с продукцията на Едуардо ди Анджелис „Капитан“. Според италианските медии заради холивудската стачка във Венеция няма да пристигне актьорът Брадли Купър, чиято втора режисьорска работа – „Маестро“ за композитора Ленард Бърнстийн – участва в основната програма. По същите причини по червения килим няма да минат актьорите Ема Стоун, Майкъл Фасбендер и Бенедикт Къмбърбач. Във Венеция обаче се очаква да дойдат Мики Рурк, Фани Ардан, Адам Драйвър, Мадс Микелсен и др.

Извън конкурса свои нови филми ще представят Уди Алън и Роман Полански. 50-тия си филм „Coup de chance“ Алън е заснел във Франция на френски език. Полански ще покаже черната комедия „Дворецът“, заснета в швейцарските Алпи. Във филма играят Фани Ардан и Мики Рурк. Самият Полански няма да присъства на фестивала.

Сред извънконкурсните филми има шест документални, сред които и четиричасов филм за известен ресторант, заснет от 93-годишния Фредерик Вайсман, и немски филм за Афганистан след завръщането на фестивалите.

В рамките на специалния конкурс „Венецианска класика“ ще бъдат показани реставрирани копия на шедьоври на киното от ХХ век. Сред тях е и филмът на Андрей Тарковски от 1966 г. „Андрей Рубльов“, който ще бъде представен за пръв път в пълната нецензурирана авторска версия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС