Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Венеция иска нов държавен орган, който да пази града от наводнения

Учени, историци и общественици апелират премиерът да вземе спешни мерки срещу все по-тежките наводнения в града

Високите води от есента миналата година наводниха базиликата на площад „Сан Марко“ и навредиха на редица други сгради. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Венеция иска нов държавен орган, който да пази града от наводнения

Високите води от есента миналата година наводниха базиликата на площад „Сан Марко“ и навредиха на редица други сгради. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови изчисления прогнозират, че до края на века Венеция вече ще бъде частично под вода. С оглед на притесненията, които експерти и общественици изразяват години наред, членовете на „Istituto Veneto delle Scienze, Lettere e dArti“ са отправили искане до министър-председателя на Италия за учредяването на нов държавен орган. Идеята е новата администрация да поръчва и провежда изследвания, да ги анализира и да предлага варианти за превенция или поне забавяне на покачването на морското равнище, но да се ползва с пълна автономия от политическите противоречия, пише „Арт Нюзпейпър“.

Очаква се премиерът Марио Драги да уважи искането на учените, историците и писателите от венецианската академия на науките, тъй като държавникът е заявявал публично своите притеснения по въпроса, отбелязва в текста си Ана Сомърс Кокс, член на Академията и бивш председател на фонда за набиране на средства за каузата „Венеция в беда“.

Малко над 12% от италианците живеят в райони с висок риск от наводнения, сочи статистиката, към която и Драги често прибягва. Проблемът не е локален, Италия като цяло е неподготвена за катастрофалните последици от бедствието и няма национална стратегия – за разлика от Нидерландия, Великобритания и много други държави и региони, където водата заплашва съществуването.

От поне десетина години учените предупреждават, че нивото на Средиземно море се вдига с темповете на океанското равнище. През 2011 г. беше изчислено, че нивото ще скочи така, че няма как Венеция да остане над водата. Данните от последните години са още по-стряскащи, тъй като потъването на Венеция ще започне още във времето на внуците ни, пише Сомърс Кокс. В най-оптимистичния сценарий се предвижда покачване в нивото на водата от 28 до 55 см до края на века, а в най-песимистичния – 63-101 см. Изчисленията са направени въз основа на предполагаемото повишение на средната температура на планетата, което варира от 2,1-3,5 градуса.

Случаят на Венеция е спешен и по друга причина – плочата, върху която е разположен италианският град, потъва с 2 мм годишно. Евентуално може да се разчита на „Мойсей“ – общото наименование за серията бариери, поставени на ключови места във водата в лагуната, които при нужда могат да я отделят от морето, но при настоящите прогнози въпросните порти ще трябва да се затварят по 260 пъти годишно, изчислява Сомърс Кокс. Това ще доведе до непоправими щети в екосистемата на лагуната и на града, смята тя.

Освен това „Мойсей“ не е финализиран, съоръженията, които трябва да обиколят града като пояс, все още не са изградени. Основната причина, отбелязва авторката, са политическите спорове, корупцията и тромавата администрация. Другата се крие в неразбирането на управляващата класа и обществото – мнозинството италианци не правят разлика между високите води, които наводниха Града на каналите през ноември 2019 г., и неизбежното покачване на морското равнище. Добър паралел, който може би ще им помогне, казва Сомърс Кокс, може би се крие в разликата между болест и хронично състояние.

Тестови съоръжения от проекта „Мойсей“ през 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС 

В момента нивото на водата във Венеция е в най-високата си точка от историята на града и ако не се предприемат спешни мерки, редица сгради ще пострадат. Учените от Венецианската академия са посочили за пример Нидерландия, в която действа програмата „Делта“ и посочват, че може би новосъздаденият орган трябва да потърси международна подкрепа, включително и от ЕС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах