Венеция въвежда дневна такса за посещение като в музей

За туристи, които не нощуват на островния град

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Венеция въвежда дневна такса за посещение като в музей

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Венеция въвежда задължителна резервация за посещение на историческия град – в опит да ограничи наплива от туристи, които всяко лято задръстват тесните улички и канали, съобщава Си Би Ес Нюз. Дневната такса ще важи за всички посетители, които нямат осигурена нощувка в града. Мярката влиза в сила от януари 2023 г.

Дневните билети за в най-посещавания град в Италия ще са на стойност между 3 и 10 евро и ще се продават предварително онлайн. Стойността им варира от това в кое време на годината се планира посещението и колко по-рано е направена резервацията. Туристите, които пренебрегнат изискването за таксата, ги грози глоба до 300 евро, ако бъдат проверени и не могат да предоставят билета си с QR код.

Новите правила силно ще засегнат туризма – близо 4/5 от туристите във Венеция не нощуват там, а посещават града само за деня. През 2019 г. – последната преди пандемията да настъпи – около 19 млн. туристи са посетили града, без да нощуват в него, а междувременно са изхарчили много по-малко в местната икономика от посетителите с нощувка.

От местната управа на Венеция обаче отричат търсената цел да е ограничаване на туристите без нощувка:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„В случая не говорим за спад в бройката на туристите. Става дума за стимули и възпиращи фактори“.

Новото правило „се стреми да намери баланса между венецианците, дългосрочните и краткосрочните посетители“. Системата за плащането на дневни такси ще бъде лесна за ползване, обещават от общината.

Въвеждането на дневна такса се обмисля от години, но организацията бе забавена заради Ковид-19, уточни местната управа на среща с медиите. Пандемията доведе до много рязък спад в туристите и за пръв път от десетилетия градът бе оставен почти изцяло на венецианците, отбелязва Си Би Ес Нюз. Две години по-късно ограничения в пътуването почти няма и Венеция се връща към обичайното си натоварено ежедневие с тълпи от посетители.

Постоянното население на Венеция наброява 50 хил. и бележи спад в последните десетилетия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах