Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Венци Кисьов, у когото животът крещеше и под ноктите

Книга разкрива човека у актьора през погледа на негови приятели и колеги

Излиза сборник, посветен на проф. Венцеслав Кисьов (1946-2014) - актьор, режисьор, театрален педагог, поет. - Венци Кисьов, у когото животът крещеше и под ноктите

Излиза сборник, посветен на проф. Венцеслав Кисьов (1946-2014) - актьор, режисьор, театрален педагог, поет.

Актьорът, който приживе твърдеше, че животът в него диво крещи под нокътя на кутрето, ще се завърне духом сред нас с изданието „Сбогом, нощ! Книга за Венци“. Сборникът, посветен на проф. Венцеслав Кисьов (1946-2014) – актьор, режисьор, театрален педагог, поет – ще бъде представен на 9 ноември от 18 ч. на паметна вечер в аулата на НАТФИЗ, наречена „Живият Венцеслав Кисьов“.

„Сбогом, нощ!” излиза в поредицата „Мелпомена” на издателството „Захарий Стоянов”, в което Венци Кисьов работеше, след като напусна оглавявания от него преди реформата Театър „Сълза и смях”. Книгата представя актьора с три негови поетични цикъла – „Лист отбрулен”, „Будни нощи” и „Усмивката на Бога”. Поместени са и посветени на него есета.

„Венци Кисьов пише с любов. Какво повече мога да кажа”, казва за него Любомир Левчев.

Никола Инджов го нарича трагически поет, с необичайна вяра. Евтим Евтимов изтъква, че в поезията му няма никакво театралничене:

„Тук също се играе, но това е онази вечна игра на думите, която е безкрайна. Игра с „Усмивката на Бога”.

Книгата представя Венци Кисьов в спомени на актьори и режисьори – проф. Здравко Митков, проф. Здравко Маринов, Мариус Донкин, Вели Чаушев, Васил Банов… Мнозина казват за него: „С него израснах като човек и творец”, „Той бе моят вожд!” и т.н.

Поместени са статии и есета за Венци от Матей Шопкин, Юлия Дивизиева, Тодор Коруев, Бойка Асиова и др. Книгата съдържа и негови интервюта, давани в различни периоди, които разкриват както творческия процес и раждането на различни роли и спектакли, участието му в киното, така и гражданските му рефлекси – отношението към процесите в обществото и в изкуството.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90