Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Венци Занков, писател в киното (видео)

Художникът с главна роля в нов български филм, премиерата е в кино „Люмиер“

Венци Занков влиза образа на депресиран писател в новия български филм „Една нощ с Борис Павлович“.  - Венци Занков, писател в киното (видео)

Венци Занков влиза образа на депресиран писател в новия български филм „Една нощ с Борис Павлович“.

Малцина са творците, които след успешна кариера се решават на завой в друга професионална посока. След повече от 20 години на родната арт сцена, Венци Занков провокира артиста у себе си и излиза с главна роля в киното. Тази вечер в столичното кино „Люмиер“ ще го видим в новия български филм „Една нощ с Борис Павлович“, на режисьора Георги Светломиров.

Занков се появява в образа на депресирания писател Борис Павлович, решен на макабрен експеримент. Една вечер си поръчва пица, а когато му е донесена, той заключва разносвача (Ники Стоичков) в дома си. Павлович му връчва пистолет и го поставя пред избор: да го застреля или той ще застреля него. Следва дълга нощ, в която гостът търси начин да разреши ситуацията без да остави труп. Финалната сцена е заснета в Литературен клуб „Перото“, каква обаче ще бъде развръзката – дали по Галсеран, дали по Чехов или по Солженицин?

Сценарият на „Една нощ с Борис Павлович“ е на Георги Светломиров, музиката е в изпълнение на Софийска филхармония. Продуценти на филма са режисьорът, Ники Стоичков, Калин Илиев и Националният дворец на културата.

Венци Занков и Ники Стоичков са възпитаници на Георги Дюлгеров от Майсторския му клас по кинорежисура в Нов български университет. Занков има известен опит пред камера – кратка роля в „Суламит” на режисьора Христо Христов, а за образа си в „Семейни реликви“ на Иван Черкелов миналата година получи наградата на родната Филмова академия. Художникът е автор на късометражния филм „Сутрешно кафе“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах