Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гражданите на Кале, изложба не за украса

Венцислав Занков с метафора за ситуацията в Европа, вдъхновен от Огюст Роден

Новият проект на Венци Занков - „Последните граждани на Кале“ - включва 18 оцветени човешки фигури от полиуретан и полиестер, които ще бъдат изложени на строителен обект. - Гражданите на Кале, изложба не за украса

Новият проект на Венци Занков - „Последните граждани на Кале“ - включва 18 оцветени човешки фигури от полиуретан и полиестер, които ще бъдат изложени на строителен обект.

Венцислав Занков – скулптор, художник и гражданин, освен това учредител на орден за изкуство, а отскоро и филмов актьор с номинация за най-добра поддържаща роля, е готов да представи новия си проект. След гигантските рисунки и зверовете на „О, щастливи дни!“ и разчленените тела от „Последния будоар“, Занков отново залага на големите мащаби.

Новият му проект „Последните граждани на Кале“ включва 18 оцветени човешки фигури от полиуретан и полиестер, които ще бъдат изложени на строителен обект – 3-ти корпус на Нов български университет – ул. „Монтевидео“ 21, от 26 май до 5 юни.

В предварително разпратената от автора информация се посочва, че с „Последните граждани на Кале” Занков „интерпретира и развива идеята на популярната скулптурна композиция на Огюст Роден („Гражданите на Кале“) като разширява смисъла ѝ – предаването на Ключа на Крепостта става метафора за съвременната ситуация в Европа.

Огюст Роден, „Гражданите на Кале“

Огюст Роден, „Гражданите на Кале“

При Роден предаването на ключа на Едуард III е акт на гражданска доблест. Шестимата градски първенци, изтърпели всички страдания на 10-месечната обсада, се подлагат на унижение и смърт, за да спасят съгражданите си.

Новият проект „Последните граждани на Кале“ включва 18 оцветени човешки фигури от полиуретан и полиестер, който ще бъдат изложени от 26 май до 5 юни.

Новият проект „Последните граждани на Кале“ включва 18 оцветени човешки фигури от полиуретан и полиестер, който ще бъдат изложени от 26 май до 5 юни.

През последните две години на същото място е изникнал един цял град от подръчни материали. Нарича се Джунглата на Кале и неговите първи и последни граждани са бежанци и мигранти. Този пъти не англичаните, а французите искат да го разрушат. А гражданите на Джунглата на Кале не искат да завземат Франция, те мечтаят да стигнат до заветната Великобритания.

Каквито и метафори да виждаме тук, безспорно е, че с „Последните граждани на Кале” Венцислав Занков поставя един важен въпрос: дали ролята на изкуството е да служи за декориране и украса на действителността, или то трябва да бъде разбирано като граждански акт и политическо действие.

Венцислав Занков завършва скулптура в НХА-София през 1988 г. От 1997 до 2008 е хоноруван, а от 2009 редовен преподавател в департамент „Изящни изкуства” към Нов български университет. Доктор в направление „Изкуствознание и изобразително изкуство” (2013), дипломиран магистър филмово и телевизионно изкуство, Нов български университет (2016). Работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Един от най-активните български автори след 1989 г.

Вижте още: БЪЛГАРИН С КОНЦЕРТ В ДЖУНГЛАТА НА КАЛЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС