Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вертикални градини от пластмаса за градско земеделие

Четири прототипа ще бъдат представени на различни публични места из София

Ако успешно преминат теста, вертикалните градини ще може да се използват масово на открито и закрито. - Вертикални градини от пластмаса за градско земеделие

Ако успешно преминат теста, вертикалните градини ще може да се използват масово на открито и закрито.

Вертикални градини, изработени от рециклирана пластмаса, пластелин, стари сламки и ластици, ще бъдат разположени пробно на няколко места из София. Прототипите, които целят да насърчат интереса към градско земеделие, ще се появят край „София Тех Парк“, сградата на Столичната община, сградата на Централен кооперативен съюз, в „София Лаб“, както и в общите пространства на жилищен блок.

Инициаторите са от Университета по архитектура, строителство и геодезия. В екипите, разработили проектите, участват студенти, предприемачи, експерти по градинарство и земеделие, дизайнери, агроеколози и маркетинг специалисти.

След тестването на разработените прототипи от гледна точка не само на устойчивост и функционалност, но и ефекта им върху работната среда, в рамките на проекта е предвидено да бъде разработено ръководство „Направи си сам вертикална градина“. С него всеки лесно и бързо би могъл да създаде своя вертикална градина от лесно достъпни на пазара материали, както и да се информира какво е подходящо да отглежда в нея в различните сезони.

„Инициативите, които карат хората да виждат ежедневни предмети около себе си и да им придават нова функции, са изключително ценни – коментира Сава Кисляков, един от менторите на екипите, създавали вертикални градини. – Добавената стойност на този проект беше да превърне тези предмети в градини. Градското земеделие става все по-актуално в нашето съвремие и ни помага да затворим цикъла готвене-хранене-производство.“

С повторния си живот пластмасовите бутилки дават шанс за отглеждането на различни култури.

Автори на проектите за вертикални градини са студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия Деница Георгиева, Александър Соколов, Диана Горнишка и Амина Рамез. И четирите представени прототипа са самостоятелно стоящи и са предвидени както за употреба в интериора, така и за поставяне на открито. Освен това са изработени изцяло от естествени материали.

Инициативата „Направи си сам – комплект за вертикална градина“ е на Асоциация за развитие на София, „Зелена София“ и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах