Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Веселите концерти на Филхармонията с Хора на царските жаби

Франция победи на Световното, Марсилезата звуча във Врана

В началото на концерта свиреха само музикантите на сцената, впоследствие се включиха и жабите от езерото с фонтана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Веселите концерти на Филхармонията с Хора на царските жаби

В началото на концерта свиреха само музикантите на сцената, впоследствие се включиха и жабите от езерото с фонтана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Финалът на Световното по футбол отекна и на заключителния концерт на открито на Софийска филхармония в двореца Врана в неделя вечерта. Още преди диригентът Крис Маккракен да махне за началото, тромпетист направи комичен фалстарт с основната тема на френския химн. И публиката, и диригентът се засмяха, тъй като допреди минути бяха наблюдавали финалния мач на телефоните си. Но по ирония „Марсилезата“ прозвуча и в последното парче на вечерта – „Увертюра 1812“, с която Чайковски описва Френско-руската война през 1812-а. Преди 206 години французите си тръгват победени от Москва, но снощи победиха (на футбол) в руската столица. Музиката не бе избирана специално за случая – така бе планирана месеци по-рано.

Не само началото, концертът до самия си край задържа приятните чувства у зрителите и музикантите – заради прохладната свежест на парка наоколо, където мнозина успяха да се разходят преди събитието, но и заради един неканен гост-изпълнител (но най-вярно са били повече от един).

Сцената бе разположена край двореца и малкото езеро с фонтана бе попаднало сред наредените пейки и столове за публиката. И никой не можа да запуши устите на водните обитатели. Първоначално жабите „слушаха“ „Сицилиански вечерни“ от Верди без много да се обаждат. Но по време на Концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ на Родриго започнаха да се разпяват – а след антракта, когато се стъмни и щурците наоколо „наизвадиха цигулките“, хорът на царските жаби решително се намеси в изпълнението на Софийската филхармония. Особено неудържими бяха по време на Симфония № 4 „Италианска“ от Менделсон.

Вечерта бе приятна с прелитащите наоколо водни кончета и с леки пристъпи на веселие от доброволните хористи. Концертът свърши, но не и за жабите, чиито песни съпровождаха публиката на излизане от парка.

Паркът Врана преди концерта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато публиката пристигаше и се разхождаше по алеите на парка, музикантите следяха на екраните на телефоните си финала на Световното в Москва. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Концертът започна, жабите все още мълчат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Солист на Концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ от Родриго бе Кристиян Райхерт (китара). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Езерото със скромните денем обитатели. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Царските жаби не можаха да сдържат „музикалния“ си талант. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Диригентът Крис Маккракен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Хорът на жабите развеселяваше и музикантите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах