VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Веселите концерти на Филхармонията с Хора на царските жаби

Франция победи на Световното, Марсилезата звуча във Врана

В началото на концерта свиреха само музикантите на сцената, впоследствие се включиха и жабите от езерото с фонтана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Веселите концерти на Филхармонията с Хора на царските жаби

В началото на концерта свиреха само музикантите на сцената, впоследствие се включиха и жабите от езерото с фонтана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Финалът на Световното по футбол отекна и на заключителния концерт на открито на Софийска филхармония в двореца Врана в неделя вечерта. Още преди диригентът Крис Маккракен да махне за началото, тромпетист направи комичен фалстарт с основната тема на френския химн. И публиката, и диригентът се засмяха, тъй като допреди минути бяха наблюдавали финалния мач на телефоните си. Но по ирония „Марсилезата“ прозвуча и в последното парче на вечерта – „Увертюра 1812“, с която Чайковски описва Френско-руската война през 1812-а. Преди 206 години французите си тръгват победени от Москва, но снощи победиха (на футбол) в руската столица. Музиката не бе избирана специално за случая – така бе планирана месеци по-рано.

Не само началото, концертът до самия си край задържа приятните чувства у зрителите и музикантите – заради прохладната свежест на парка наоколо, където мнозина успяха да се разходят преди събитието, но и заради един неканен гост-изпълнител (но най-вярно са били повече от един).

Сцената бе разположена край двореца и малкото езеро с фонтана бе попаднало сред наредените пейки и столове за публиката. И никой не можа да запуши устите на водните обитатели. Първоначално жабите „слушаха“ „Сицилиански вечерни“ от Верди без много да се обаждат. Но по време на Концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ на Родриго започнаха да се разпяват – а след антракта, когато се стъмни и щурците наоколо „наизвадиха цигулките“, хорът на царските жаби решително се намеси в изпълнението на Софийската филхармония. Особено неудържими бяха по време на Симфония № 4 „Италианска“ от Менделсон.

Вечерта бе приятна с прелитащите наоколо водни кончета и с леки пристъпи на веселие от доброволните хористи. Концертът свърши, но не и за жабите, чиито песни съпровождаха публиката на излизане от парка.

Америка за България

Паркът Врана преди концерта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато публиката пристигаше и се разхождаше по алеите на парка, музикантите следяха на екраните на телефоните си финала на Световното в Москва. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Концертът започна, жабите все още мълчат. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Солист на Концерта за китара и оркестър „Аранхуес“ от Родриго бе Кристиян Райхерт (китара). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Езерото със скромните денем обитатели. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Царските жаби не можаха да сдържат „музикалния“ си талант. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Диригентът Крис Маккракен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Хорът на жабите развеселяваше и музикантите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg