Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Веско Ешкенази: Нека търсим първо човешкото в човека

Срам ме е, че в България намираме толкова много причини да се мразим

"Голямата ми мечта е Кралският оркестър "Концертгебау" да направи концерт в София. Първата стъпка в тази посока е с камерния състав на "Концертгебау", казва виртуозният цигулар.  - Веско Ешкенази: Нека търсим първо човешкото в човека

"Голямата ми мечта е Кралският оркестър "Концертгебау" да направи концерт в София. Първата стъпка в тази посока е с камерния състав на "Концертгебау", казва виртуозният цигулар.

Веско Пантелеев-Ешкенази се завръща напролет в България заедно със солисти на Кралския „Концертгебау“-Амстердам. Виртуозният български цигулар ще излезе пред българската публика на 8 май в зала 1 на НДК с формация, наречена Royal Classics.

За тридесет години на сцената музикантът има зад гърба си концерти в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия и Китай. През годините е бил солист на Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър и Ирландския национален симфоничен оркестър. Ешкенази става концертмайстор на „Концертгебау“ през 2000 г.

В зала 1 на НДК публиката ще чуе гласа на неговата цигулка „Гуарнери дел Джезу“. В програмата са включени произведения на Бах, Паганини, Чайковски и Ботезини. Освен Ешкенази, солисти в концерта са още британският соло контрабасист Доминик Селдис и младата цигуларка Вилияна Бобева.

Веско Ешкенази в момента е в Амстердам, Холандия, разговаряме по скайпа.

– Предстои Коледа, а вие ни каните на концерт напролет догодина. Не обявявате ли твърде рано концерта със солистите на „Концергебау“, които ще доведете в България – в последните месеци може да се получи напрежение от липсата на билети?

– Няма проблеми, ако се наложи ще направим и втори концерт. Когато каниш камерен оркестър от „Концертгебау“, няма как да не започнеш подготовката и кампанията месеци преди това, защото календарът на тези музиканти е запълнен. Обещаваме, че по никакъв начин няма да досадим на публиката с нашите реклами, ха-ха.

– Концертът ще бъде в зала 1 на НДК, значимостта на подобно събитие не се ли съизмерва с мащаба на „Арена Армеец“?

– Притеснявам се от големината на „Арена Армеец“, все пак това е камерен оркестър… Много нощи не спах, преди да вземем изобщо решение да правим концерта в първа зала на НДК. Но решихме, че ще има много хора, които ще искат да ни чуят. Голямата ми мечта е Кралският оркестър „Концертгебау“ да направи концерт в София. Първата стъпка в тази посока е с камерния състав на „Концертгебау“. Рядко се случва един от водещите оркестри в света да гостува в София. Много ми се иска българската публика да има възможност да слуша повече световни състави, не само „Концертгебау“…

– Казвате, че един от солистите на концерта – контрабасистът Доминик Селдис, е телевизионна звезда в Холандия. Контрабасистите в класиката рядко са звезди, още по-малко в телевизията…

– Доминик е в журито на риалити шоуто за класическа музика „Маестро“. В него ВИП аматьори, които нямат нищо общо с музиката, дирижират оркестър. Този формат е нов за Холандия, надявам се да се разпространи навсякъде. Доминик е продуцент на предаване пак за класическа музика, което се нарича „Оркестърът на Холандия“ за аматьори музиканти. В концерта на „Концертгебау“ в НДК ще дадем шанс и на млад талант да се изяви с международно известен оркестър, това е цигуларката Вилиана Бобева, която за пръв път ще свири на такава голяма сцена.

– Интересно какво влияние би имало подобно риалити шоу в българската култура…? Шоу, което да изтъква хората с качества и не превръща в достойнство липсата им!

–  Шоуто „Маестро“ се излъчва по Първи канал в Холандия, който е нещо като нашата БНТ1. Не го прави комерсиална телевизия, а обществена. Но рейтингът на първите шест епизода е такъв, че ще бъде поръчан втори сезон с осем епизода. Гледали са го около 1,3 млн. души, наистина огромен успех за класическата музика. Аз бях поканен да свиря като солист и беше много забавно… Целта на шоуто е да обясни какво точно означава диригентът за оркестъра. Защото много хора не знаят какво работи този човек с палката. Предаването показва какво се случва, какъв звук излиза, когато диригентът не може да дирижира. Хубавото е, че трудностите в нашата професия се представят по много достъпен за зрителите начин.

V_Eshkenazi7

„Жалкото е, че по света сме представени от наши големи таланти, а в управлението на България такива няма“, казва Веско Ешкенази.

– Как си представяте подобно шоу по някоя българска телевизия, аз не мога?

– Засега ще бъда щастлив, ако в българския музикален живот има повече международни гастроли, публиката да се наслаждава на музика на по-високо европейско и световно ниво и да може да направи сравнение на различните изпълнения.

– Това вероятно ще вдигне нивото и на българските зрители?

– Не само тяхното ниво, гостуването на прочути чужди оркестри ще вдигне неминуемо нивото и на нашите състави. Ние имаме прекрасни оркестри, моите колеги в България правят всичко възможно да свирят възможно на най-добре, но аз самият знам по себе си, че ако ние, оркестър „Концертгебау“, нямахме конкуренцията на Берлинската филхармония, на Виенската, на Нюйоркската, на всички тях, с които се срещаме по целия свят, ние нямаше да сме на това ниво.

1 2 3Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg