Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Веско Ешкенази: Нямам желание да работя със Софийска филхармония

Възмутително е главният диригент да няма думата във формирането на програмата

„Познанията на Светлина Терзиева в музикантския свят са минимални и има ограничен кръг на взаимодействие с артисти. Затова недоумявам защо и как е възможно артистичната част да бъде оставена само в нейни ръце“, казва Веско Пантелеев-Ешкенази. - Веско Ешкенази: Нямам желание да работя със Софийска филхармония

„Познанията на Светлина Терзиева в музикантския свят са минимални и има ограничен кръг на взаимодействие с артисти. Затова недоумявам защо и как е възможно артистичната част да бъде оставена само в нейни ръце“, казва Веско Пантелеев-Ешкенази.

„Нямам желание да работя със Софийска филхармония“, обяви пред „Площад Славейков“ прочутият български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази. В момента той е на гастрол в Япония – поканен е за два концерта в петък и събота като гост-концертмайстор на „КИОИ Симфониета“ за 20-годишния юбилей на формацията. 

Музикантът има няколко покани за участие в предстоящия сезон на Филхармонията, но заявява, че отказва да работи с оркестъра, докато той де факто е управляван основно от неговия мениджър „Управление на творческата дейност“ Светлина Терзиева.

„Главният диригент Мартин Пантелеев няма никаква роля вече във формирането на програмите на Софийска филхармония, съставя я изцяло Светлина Терзиева – обясни музикантът пред „Площад Славейков“. – Мартин е прескачан многократно – за редица ангажименти на оркестъра той няма думата, дори при покана на солисти и диригенти от чужбина. Възмутително е водещ оркестър като Софийска филхармония да позволи главния му диригент да няма решаваща роля в подбирането на основните фигури, които ще гостуват в предстоящия сезон.“

Веско Ешкенази познава добре ситуацията във Филхармонията, както и целия състав – главният диригент Мартин Пантелеев му е брат, а гост-диригентът Максим Ешкенази му е първи братовчед.

„Светлина Терзиева е цигулар в Софийска филхармония и има незначителен опит като мениджър, току-що дипломиран – продължава Веско Ешкенази. – Познанията й в музикантския свят са минимални и има ограничен кръг на взаимодействие с артисти. Затова недоумявам защо и как е възможно артистичната част да бъде оставена само в нейни ръце.“

Това е поредната съпротива срещу присъствието и ролята на Светлина Терзиева в Софийска филхармония, управлявана от и. д. директор Виктор Стоянов (когото Ешкенази цени и работи с него добре). Диригентът Любка Биаджони цу Гутенберг отказа да участва в програмата за новия сезон на симфониците с аргументи, подобни на тези на Веско Ешкенази – в ръцете на Терзиева са „плана на зала „България“ и творческия план за другата година“, а и заради отношението, определено от баронесата като „некултурно и невъзпитано“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС