Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Веско Ешкенази почетен гражданин на София

Бина Харалампиева, Васко Кръпката и Ириней Константинов също получиха почетното звание за 17 септември

Още едно признание за виртуозния цигулар Веско Ешкенази - от днес той е почетен гражданин на София. Снимка: Столична община - Веско Ешкенази почетен гражданин на София

Още едно признание за виртуозния цигулар Веско Ешкенази - от днес той е почетен гражданин на София. Снимка: Столична община

Цигуларят Веселин Пантелеев-Ешкенази, режисьорката Бина Харалампиева и композиторът Стефан Димитров са обявени днес за почетни граждани на София. Титлите им бяха връчени на тържествена сесия на Столичния общински съвет на 17 септември, навръх празника на града.

От кметството присъждат званието още на музиканта Васко Кръпката, актьора Ириней Константинов, бившия посланик на САЩ Ерик Рубин, олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, академик Георги Минчев и строителния инженер Делчо Гюров.

С новите носители на титлата, почетните граждани на София стават 184. Всеки от тях получава специален знак и лента с цвета на знамето на София, както и удостоверение, подписано от кмета на града и от председателя на Столичния общински съвет. Това им дава правото да бъдат включвани в представителни делегации на София и да присъстват на заседанията на Столичния общински съвет със съвещателен глас.

Сред почетните граждани на София, гласувани в минали години, са Стоянка Мутафова, Лили Иванова, Георги Аспарухов – Гунди.

Имал съм възможност да живея в различни градове по света и съм обиколил доста – каза Стефан Димитров. – Но София има чар, който не притежава нито един друг град – нито Сан Франциско, нито Мюнхен, нито Стокхолм. Особен вкус има София с тези сгради, които бяха много занемарени. Сега като че ли просветна всичко в града.

Бина Харалампиева, театрален режисьор и директор на Малък градски театър „Зад канала“ изказа своите благодарности на общината, че подкрепя театъра.

Госпожа Фандъкова намира време да ходи на театър. Често е в залата. Прекрасно е, че се грижи за изкуството, а това означава, че се грижи за душата на този град“, каза тя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС