Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Веско Ешкенази с видео в подкрепа на музикантите от Радиото (видео)

„Подкрепям музикалните оркестри от Българското национално радио. Достойното оценяване на труда им е най-добрата инвестиция в запазването и развитието на културните ценности на нашата страна“, казва Веско Пантелеев-Ешкенази. Снимка: Стопкадър - Веско Ешкенази с видео в подкрепа на музикантите от Радиото (видео)

„Подкрепям музикалните оркестри от Българското национално радио. Достойното оценяване на труда им е най-добрата инвестиция в запазването и развитието на културните ценности на нашата страна“, казва Веско Пантелеев-Ешкенази. Снимка: Стопкадър

Веско Пантелеев-Ешкенази заяви своята подкрепа на четирите музикални състава на БНР, които минаха в ефективни стачни действия за достойно заплащане. Цигуларят, концертмайстор на „Концертгебау“ Амстердам, изрази съпричастността си към колегите си с видео, публикувано в личния му профил във Фейсбук.

„Подкрепям музикалните оркестри от Българското национално радио. Достойното оценяване на труда им е най-добрата инвестиция в запазването и развитието на културните ценности на нашата страна. Желая ви успех, колеги“, казва Ешкенази във видеото.

Творците от четирите музикални състава на обществената медия протестират три дни от началото на седмицата с искания възнагражденията им да бъдат повишени. Минималната заплата за един оркестрант с висше образование в Радиото е 570 лв. – малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в медията е 640 лв.

Протестът на творците бе подкрепен от генералния директор на обществената медия Александър Велев, както и от диригентите на тези състави. В четвъртък проблемът със заплащането на музикантите от Радиото бе обсъден на извънредно заседание на Комисията по култура и медии в парламента – където председателят на Комисията по финанси Менда Стоянова предложи изваждането на музикалните състави от структурите на БНР. Синдикалистите от Радиото обаче се противопоставиха, защото това означава край на звукозаписната дейност в обществената медия. Според други, изваждането на съставите на практика ги обрича на закриване.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg